Gazeta.pl > polskabiega >  dieta biegacza

Co odkwasza organizm? Lista produktów

Karina Piwowarczyk, ekspert Iron Bodi
07.02.2014 15:46
Odkwaszanie  organizmu

Odkwaszanie organizmu (Fot. shutterstock.com)

Jedną z trosk biegaczy jest zakwaszenie organizmu po szybkim, ciężkim treningu. Najlepszym sposobem na przyspieszenie procesu usuwania kwasu mlekowego z mięśni jest lekki, kilkunastominutowy trucht. Ale zakwaszenie organizmu może wzrosnąć albo spaść wskutek spożycia określonych produktów. A gdybyście mieli obstawiać czy sok z cytryny jest "zakwaszaczem" czy "odkwaszaczem"? Sprawdźcie, które produkty alkalizują nasz organizm.

Żeby ludzki organizm odpowiednio pracował potrzebuje produktów zarówno kwasowych jak i zasadowych. Najważniejszą informacją jest to, że nie chodzi tu o pH produktów, ale ich wpływ na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu. Np. cytryna jest kwaśna, ale działa zasadowo, natomiast cukier jest słodki, a zakwasza organizm. Nasza dieta powinna zawierać produkty zarówno kwasowe, jak i zasadowe w ilości co najmniej zrównoważonej.

Oto lista produktów o silnych właściwościach alkalizujących, czyli odkwaszających:

Odkwaszanie organizmuFot. shutterstock.com

Produkty neutralne pH 7,0:

  • Masło świeże
  • Śmietana
  • Serwatka
  • Jogurt naturalny
  • Oleje roślinne

Odkwaszanie organizmuFot. shutterstock.com

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:

  • Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
  • Soki warzywne świeże bez cukru
  • Owoce: kiwi, arbuz, ananas
  • Soki owocowe świeże bez cukru
  • Owoce: daktyle, figi, rodzynki
  • Grzyby: prawdziwki, kurki

Odkwaszanie organizmuFot. shutterstock.com

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:

  • Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
  • Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona

Odkwaszanie organizmuFot. shutterstock.com

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:

  • Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
  • Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
  • Zielona herbata
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka
  • Herbata zielona
  • Wytrawne wino

Odkwaszanie organizmuFot. shutterstock.com

A oprócz tego:

  • Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
  • skiełkowane nasiona warzyw i traw
  • olej rzepakowy, lniany, kokosowy
  • sól morska i sól himalajska
  • świeże mleko kozie
  • mleko kobiece
  • mąka orkiszowa i wypieki z quinoa (komosy ryżowej)
  • dziki ryż
  • gryka
  • amarantus
  • kasza jaglana
  • jonizowana woda alkaliczna
  • stewia
  • ksylitol (cukier brzozowy)
  • organiczny miód pszczeli, prosto od pszczelarza
  • woda z cytryną
  • umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu (marsze, gimnastyka itp., natomiast aktywność wyczynowa (sportowcy) zakwasza


Zobacz również:
Co zakwasza organizm? Lista produktów
Zakwaszanie i odkwaszanie organizmu. O co chodzi?
Dołącz do nas na Facebooku.

Zdjęcie Herbata Oczyszczenie organizmu - Sonnentor 100gZdjęcie HUMAVIT Multi Błonnik 180 tablZdjęcie Plusssz Lady Oczyszczanie 20 tabl
Herbata Oczyszczenie organizmHUMAVIT Multi Błonnik 180 tabletekPlusssz Lady Oczyszczanie
Sprawdź ceny »Porównaj ceny »Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (19)
Zaloguj się
  • avatar
  • avatar

    Oceniono 76 razy 70

    "organiczny miód pszczeli, prosto od pszczelarza"

    Ba, jeszcze lepiej wysysać pszczoły!

  • avatar
  • Oceniono 1 raz 1

    Rodzynki, figi silnie zasadowe? Większej bzdury nie słyszałem. Cukry, a fruktoza, to cukier prosty występujący w suszonych winogronach (rodzynkach) i figach, jest silnie zakwaszającą substancją.

  • avatar

    wrednyluke

    Oceniono 1 raz -1

    Znów te bzdury o zasadotwórczych pokarmach i liczenie ich pH? pH krwi i płynów ustrojowych mieści się w BARDZO wąskiej granicy, jakiekolwiek jej przekroczenie to poważne konsekwencje. Poza tym - jakieś konkretne badania dotyczące w/w? Czy tylko informacje ściągnięte z popularnych stron?
    Przy okazji, cytryna na krótką metę mocno zakwasza. Na dłuższą - kwasy organiczne w niej zawarte są metabolizowane do dwutlenku węgla (co do innych "resztek które mają ponoć alkalizować, nie mam pojęcia - więc się nie wypowiadam), ale w pierwszych minutach po spożyciu pH krwi spada, co musi być kompensowane przez układy buforowe (wzmożone oddychanie).

  • avatar

    Oceniono 12 razy -4

    Sprawdzać wody mineralne które mają wartości anionów wodorowęglanowych powyżej 600 mg/l.Im wyższa zawartość tym woda bardziej zasadowa.
    Żadne Cisowianki,Żywce,Ustronianki,tylko z doliny Popradu :wartości 2 i więcej tys,wodorowęglanów,

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX