Co zakwasza organizm? Lista produktów, dieta
Masz pytania? Podyskutuj z nami na FORUM!
Jedzenie posiłków typowo kwasowych na krótką metę nie spowoduje niczego złego. Ludzki organizm sobie z tym radzi poprzez pobieranie wapnia, sodu, potasu lub magnezu z tkanek. Jeżeli natomiast posiłki zakwaszające to nasza stała dieta, minerały z naszego organizmu przestają nam wystarczać. Następuje demineralizacja tkanek. Nie chodzi tylko o odwapnienie organizmu i pojawianie się osteoporozy, łamania zębów i paznokci. Dotyczy to całego ciała, przez co stajemy się podatni np. na złamania kości, próchnicę zębów, ponadto choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, zmarszczki, problemy z włosami, cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz zmiany nowotworowe.
Oto lista produktów zakwaszających organizm:
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza
A oprócz tego:
Zakwaszanie i odkwaszanie organizmu. O co chodzi? [KLIKNIJ]
Co odkwasza organizm? [KLIKNIJ]