Kurczak Tikka Masala wg Jamie'go Olivier'a - nie tylko korzonki

Kuchnia hinduska - te smaki, zapachy, jedzenie rękami i picie dziwnych i mocnych drinków. Jednak mając w pamięci, że oprócz tego żeby danie było pyszne, ma również być odpowiednie dla biegacza, zatem nie powinno być nazbyt ostre (żeby nie utrzymywało zbyt długo poczucia objedzenia się) i ma dawać siłę na trening. Dlatego do kurczaka proponujemy porządną porcję białego ryżu. Tym sposobem na stół trafia pyszny biegowy obiad albo kolacja. Korzonki w tytule to specjalnie. Dlaczego? Przekonacie się...

Tekst i zdjęcia: Dota Szymborska ( oneginetatopa.blogspot.com )

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z Jamie's Ministry of Food. Anyone can learn to cook in 24 hours. Jamie Olivier.

Składniki (dla 4 głodnych osób):

  • 500 g piersi z kurczaka (oczywiście ten zagrodowy jest smaczniejszy),
  • 2 średnie cebule (białe),
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • kolendra tajska z korzeniami,
  • łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • pół słoika Tikka Masala,
  • puszka pomidorów,
  • puszka mleka kokosowego,
  • kubeczek jogurtu naturalnego,
  • jedna cytryna,
  • garść wiórków migdałowych,
  • sól i pieprz.

KurczakKurczak Dota SzymborskaKurczakKurczak

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kwadraty o średnicy około 1,5 cm. Cebulę siekamy. Obieramy ze skórki imbir i siekamy na drobne kawałeczki. Kolendrę rozdzielamy - listki od korzonków. Listki (umyte) odkładamy na bok, korzonki (też umyte) siekamy drobno.

Kurczak

Na średnim ogniu ustawiamy patelnię, nakładamy trochę masła i smażymy: cebulę, imbir i korzonki kolendry prze około 10 minut.

KurczakKurczak

Następnie dodajemy sos Tikka Masala i kurczaka. Mieszamy starannie, nie przerywając smażenia dodajemy pomidory z puszki i mleko kokosowe. Następnie dolewamy wody - najlepiej użyć do tego puszki po mleku kokosowym lub pomidorach - bo właśnie takiej ilości wody potrzebujemy. Dalej gotujemy. Jak już widzimy bąbelki w sosie - zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut. Mieszamy. Doprawiamy - solą i pieprzem. Na teflonowej patelni prażymy płatki migdałowe.

KurczakTikka Masala z kurczakiemTikka Masala z kurczakiem Dota Szymborska

Podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach. Dodajemy jogurtu, posypujemy prażonymi migdałami i zieloną kolendrą. Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia. Do tego ryż i mamy super biegowe danie!

Szukasz czegoś na deser? Lubisz czekoladę na gorąco? Polecamy przepis na oneginetatopa.blogspot.com

Dołącz do nas na Facebooku.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.