Zapiekanka makaronowa z brokułami, tuńczykiem i oliwkami

W makaronach drzemie wielka moc - potężne pokłady węglowodanów, która w połączeniu z krótkim czasem przygotowania dań i ich łatwością - czyni je pomysłem dla biegaczy. Dlatego tak chętnie wracamy do makaronu dodając do niego za każdym razem trochę inne składniki. Tym razem polecamy zapiekankę makaronową z brokułami, kukurydzą, tuńczykiem, serem i oliwkami.

Tekst: Dota Szymborska (oneginetatopa.blogspot.co.uk)

Co ważne zapiekankę można mrozić. Zatem może potem stać się szybkim lunchem.
Zapiekankę można przygotować w rano a upiec dopiero na obiad albo kolację. Wtedy czekamy tylko przed piekarnikiem aż będzie gotowa.

Składniki:
Jeden świeży brokuł (duży),
Puszka dobrego tuńczyka w kawałkach w oleju,
Jedna duża biała cebula (posiekana),
Dwie garści czarnych oliwek (pokrojone w plasterki),
Makaron - 350 g,
Ser żółty do starcia - minimum 200 g
Parmezan lub grand padano - 50 g (tarty do posypania zapiekanki),
Kukurydza z puszki 250 g
Oliwa, sól i pieprz.

Brokuły zawierają sporo łatwego do przyswojenia wapnia

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i polać odrobinką oliwy by się nie posklejał. Zagotować duży garnek wody, skroić same różyczki brokułów. Gotować przez 1 minutę w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone oliwki i tuńczyka rozdrobnionego widelcem. Podsmażyć aż cebula będzie przyrumieniona a oliwki pozbawione wody. Przełożyć tuńczyka z cebulą i oliwkami do miski. Utrzeć ser na tarce - goudę lub inny żółty na tarce o dużych oczkach, parmezan na tarce o małych oczkach.

02.07.2007 WYSOKIE OBCASY ZDJECIA KULINARNE  TUNCZYK STYLIZACJA MARTA GESSLER FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETASweetcorn can, white background

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, następnie posypać serem. Rozdzielić różyczki brokułów na malutkie, ułożyć na serze. Posypać serem. Ułożyć kolejną warstwę makaronu. Posypać serem. Ułożyć tuńczyka z cebulą i oliwkami. Posypać serem. Posypać starannie kukurydzą (odcedzoną wcześniej) Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, posypać resztką sera i startym parmezanem.

Naczynie żaroodporne przykryć folia aluminiową. Piec 25 do 30 minut. Zdjąć folię aluminiową. Piec aż ser na górze będzie zarumieniony.

Zapiekanka z ryby, brokułów i makaronu

Pokroić na duże kwadraty. Podawać na gorąco. Zapiekanka jest pyszna na zimno jak i po podgrzaniu.

17.08.2009  ZDJECIA DLA MIESIECZNIKA DZIECKO  BROKOL  STYLIZACJA JUNONA LAMCHA  FOT. LUKASZ FALKOWSKI / AGENCJA GAZETA

Brokuły, drugi obok makaronu najważniejszy składnik zapiekanki - zawierają potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarkę oraz witaminy: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Mają działanie obniżające poziom cholesterolu.


Dołącz do nas na Facebooku.