Tekst: Dota Szymborska ( oneginetatopa.blogspot.co.uk )
Co ważne zapiekankę można mrozić. Zatem może potem stać się szybkim lunchem. Zapiekankę można przygotować w rano a upiec dopiero na obiad albo kolację. Wtedy czekamy tylko przed piekarnikiem aż będzie gotowa.
Składniki: Jeden świeży brokuł (duży), Puszka dobrego tuńczyka w kawałkach w oleju, Jedna duża biała cebula (posiekana), Dwie garści czarnych oliwek (pokrojone w plasterki), Makaron - 350 g, Ser żółty do starcia - minimum 200 g Parmezan lub grand padano - 50 g (tarty do posypania zapiekanki), Kukurydza z puszki 250 g Oliwa, sól i pieprz.
Brokuły zawierają sporo łatwego do przyswojenia wapnia Shutterstock
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i polać odrobinką oliwy by się nie posklejał. Zagotować duży garnek wody, skroić same różyczki brokułów. Gotować przez 1 minutę w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone oliwki i tuńczyka rozdrobnionego widelcem. Podsmażyć aż cebula będzie przyrumieniona a oliwki pozbawione wody. Przełożyć tuńczyka z cebulą i oliwkami do miski. Utrzeć ser na tarce - goudę lub inny żółty na tarce o dużych oczkach, parmezan na tarce o małych oczkach.
Kukurydza x
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, następnie posypać serem. Rozdzielić różyczki brokułów na malutkie, ułożyć na serze. Posypać serem. Ułożyć kolejną warstwę makaronu. Posypać serem. Ułożyć tuńczyka z cebulą i oliwkami. Posypać serem. Posypać starannie kukurydzą (odcedzoną wcześniej) Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, posypać resztką sera i startym parmezanem.
Naczynie żaroodporne przykryć folia aluminiową. Piec 25 do 30 minut. Zdjąć folię aluminiową. Piec aż ser na górze będzie zarumieniony.
Zapiekanka z ryby, brokułów i makaronu Fot. Shutterstock
Pokroić na duże kwadraty. Podawać na gorąco. Zapiekanka jest pyszna na zimno jak i po podgrzaniu.
Brokuły, drugi obok makaronu najważniejszy składnik zapiekanki - zawierają potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarkę oraz witaminy: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Mają działanie obniżające poziom cholesterolu.
Dołącz do nas na Facebooku.