Tekst: Dota Szymborska (oneginetatopa.blogspot.com)
Przepis wyszperany w obszerniej książce kucharskiej "Smaki świata Francja" - Beverly Leblanc.
Croque monsieur jest bardzo sycące. Takie dwa tosty to bomba kaloryczna. Po porannym treningu smakują super i świetnie odbudowują zapasy glikogenu i dobre samopoczucie.
Składniki (na 3 przekąski, każdy można przekroić na dwa trójkąciki):
Do sosu beszamelowego:
Przygotowanie:
Odkroić skórkę z tostów. Rozgrzewać piekarnik do 200 stopni. Utrzeć ser. Odłożyć troszkę sera na bok. Zrobić kanapki - tost, tarty żółty ser, szynka, ser i tost. Przygotować beszamel: w rondelku roztopić masło z olejem, mieszać. Dodać mąkę i mleko gotować przez około 1 minutę. Gdy sos będzie gładki dodać do niego ser i odstawić w ciepłe miejsce. Jajko rozbić w głębokim talerzu. Przygotowane tosty odcisnąć z dwóch stron w jajku. Odłożyć na bok. Roztopić masło i na nim smażyć kanapki z dwóch stron. Aż będą złotobrązowe.
Tosty Croque Monsieur - Dota Szymborska Dota Szymborska Fot. Dota Szymborska
Na blasze ułożyć folię aluminiową, na niej kanapki. Polać sosem. Blachę włożyć na najwyższy poziom w piekarniku. Piec około 5 minut aż kanapki będą złociste.
Przeczytaj również: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami Marynowany kurczak z makaronem - białko i węglowodany Kurczak Tikka Masala wg Jamiego Olivera
Dołącz do nas na Facebooku.