Croque monsieur - francuska, pyszna, sycąca przekąska

Wiosna, ciepło, można wystawić stoliczek na balkon i poczuć się jak we francuskiej kawiarence. A co kojarzy się z nią równie mocno jak bagietka? Tosty. Podobno croque monsieur - pyszną przekąskę na bazie chleba tostowego, wymyślono w 1920 roku w Paryżu przy Boulvard des Capucines. To bardzo sycące danie, bomba kaloryczna, ale smak wynagrodzi wszystko. Dobre na przekąskę po treningu.

Tekst: Dota Szymborska (oneginetatopa.blogspot.com)

Przepis wyszperany w obszerniej książce kucharskiej "Smaki świata Francja" - Beverly Leblanc.

Croque monsieur jest bardzo sycące. Takie dwa tosty to bomba kaloryczna. Po porannym treningu smakują super i świetnie odbudowują zapasy glikogenu i dobre samopoczucie.

Składniki (na 3 przekąski, każdy można przekroić na dwa trójkąciki):

  • 150 g startego sera ementaler,
  • 6 kromek pieczywa tostowego z odciętą skórką,
  • 3 plastry szynki (dobrej jakościowej),
  • 1 jajko,
  • 50g masła

Do sosu beszamelowego:

  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
  • ? łyżki mąki,
  • 125 ml mleka.

Przygotowanie:

Odkroić skórkę z tostów. Rozgrzewać piekarnik do 200 stopni. Utrzeć ser. Odłożyć troszkę sera na bok. Zrobić kanapki - tost, tarty żółty ser, szynka, ser i tost. Przygotować beszamel: w rondelku roztopić masło z olejem, mieszać. Dodać mąkę i mleko gotować przez około 1 minutę. Gdy sos będzie gładki dodać do niego ser i odstawić w ciepłe miejsce. Jajko rozbić w głębokim talerzu. Przygotowane tosty odcisnąć z dwóch stron w jajku. Odłożyć na bok. Roztopić masło i na nim smażyć kanapki z dwóch stron. Aż będą złotobrązowe.

Tosty Croque Monsieur - Dota SzymborskaTosty Croque Monsieur - Dota Szymborska Dota Szymborska Fot. Dota Szymborska

Na blasze ułożyć folię aluminiową, na niej kanapki. Polać sosem. Blachę włożyć na najwyższy poziom w piekarniku.  Piec około 5 minut aż kanapki będą złociste.

Przeczytaj również: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami Marynowany kurczak z makaronem - białko i węglowodany Kurczak Tikka Masala wg Jamiego Olivera

Dołącz do nas na Facebooku.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.