Halloumi, buraki i rukola: sałata dla biegacza w 15 minut

Ser halloumi, świeża rukola o lekko ostrym smaku i pełne wartości odżywczych buraki - pyszny, sycący i zdrowy posiłek, bogaty w żelazo. W sam raz dla biegaczy po treningu.

Więcej przepisów znajdziesz na: oneginetatopa.blogspot.com

Składniki (dla 4 osób):

  • 6 buraków całych gotowanych na parze (około 1 kg)
  • rukola 250 g (od polskiej wolę zagraniczną gdyż ma mniejsze listki i cieńsze łodyżki)
  • paczka sera halloumi
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajko
  • mleko
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie: Buraki pokroić na plastry, wcześniej obrać ze skóry. Ułożyć na talerzu. Przygotować "stację" do panierki. Ser halloumi pokroić w plastry, obtoczyć w panierce. Smażyć w głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na buraki ułożyć rukolę, polać oliwą i sokiem z cytryny. Odsączony z oleju ser ułożyć na rukoli i sałatka gotowa!

Dota Szymborska

Dołącz do nas na Facebooku.

Copyright © Agora SA