Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami i kaszą gryczaną

Gulasz z indyka z warzywami podawany z kaszą gryczaną lub zieloną soczewicą to porządne wzmocnienie organizmu po wysiłku. Kryje w sobie dużą porcję białka, dzięki imbirowi wzmacnia odporność, nadając się znakomicie po wybieganiach w jesienne i zimowe wieczory. Przedstawiamy kolejny przepis nadesłany na konkurs "Jedz i biegaj".

Dużą zaleta dania jest możliwość przygotowania zapasu na kolejne dni np. zamrażając potrawkę w małych pojemnikach.

pieczarkiShutterstock

Składniki:

1 cebula
4 średnie pieczarki
Nieduży kawałek korzenia imbiru
Kilka suszonych śliwek
Średniej wielkości pierś indyka ok. 500 g
Szklanka czerwonej fasoli
Papryka w proszku
Pieprz
Oliwa z oliwek
Szklanka kaszy gryczanej lub zielonej soczewicy

imbirshutterstcok

Pierś z indyka jest źródłem białka, zawiera również witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy i magnez. Cechuje się również niską zawartością tłuszczu.

Czerwona fasola - prócz sporej zawartości białka jest również bogactwem potasu, wapnia i żelaza.

Imbir ma działanie przeciwzapalne, wspomaga odporność organizmu.

Suszone śliwki i pieczarki są źródłem potasu, a te drugie również żelaza i miedzi.

Cebula i papryka są źródłem witaminy C i B.

Cebula

Kasza gryczana oraz soczewica są pełne białka, wapnia i żelaza.

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności moczymy w wodzie ziarna fasoli, najlepiej ok. 12 godzin ale wystarczy i 3 godziny; dla mniej cierpliwych rozwiązaniem będzie użycie fasoli z puszki, ale bez cukru i soli (nie trzeba jej moczyć).

Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Podsmażamy lekko na ulubionym tłuszczu - (ja wybieram oliwę z oliwek) i zgarniamy do garnka. Teraz kolej na pieczarki. Można je obrać i oczyścić czekając aż cebula zrumieni się na patelni. Pokrojone lądują na patelni i podsmażamy jest tak długo aż wyparuje cała woda i zaczną ładnie skwierczeć. Przekładamy je do garnka. Teraz pierś z indyka - pokrojona w kawałki po około 3 x 3 x 3 cm ląduje na patelni. Z niej również musi się wysmażyć cała woda, a potem musimy jeszcze zrumienić równomiernie z każdej strony - i do garnka.

Kasza gryczanafot. Shutterstock

Podlewamy to wszystko niewielka ilością wody, dodajemy sparzone suszone śliwki, pokrojony w cieniutkie plasterki imbir i pozostałe składniki i przyprawy: fasolę, paprykę, pieprz. Dusimy całość około 2 godziny bardzo delikatnie aby tylko utrzymywało temperaturę wrzenia, obowiązkowo pod pełnym przykryciem!

błonnik - suszone śliwkiShutterstock

Kaszę gryczaną lub zieloną soczewicę można ugotować w elektrycznym garnku do gotowania ryżu bo nadaje się do tego znakomicie i ma taka zaletę, że gotuje się w takiej ilości wody aby cała została wchłonięta przez kaszę. Można ją również ugotować tradycyjnie w woreczku i odsączyć. Bardzo polecam kaszę lekko twardawą, ma wtedy swój niepowtarzalny smak (ale nie powinna być surowa).

Kaszę z gulaszem podajemy na talerzu, najlepiej cieplutkim...

Wartości odżywcze produktów:

Główne zalety składników gulaszu - dania po treningu dla biegaczyGrzegorz Kalinowski

Tekst: Grzegorz Kalinowski

Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj":
Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji
Wasze przepisy dla biegaczy: Deser bananowo-czekoladowy
Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.