Wasze przepisy dla biegaczy: Deser bananowo-czekoladowy

Delikatny, egzotyczny, pysznie bananowy deser - idealny posiłek po bieganiu. Jest smaczny, a przede wszystkim zawiera niezbędne składniki pokarmowe. Przedstawiamy kolejny przepis dla biegacza po treningu, z konkursu "Jedz i biegaj".

Biegacze powinni wiedzieć, że podczas treningu wypacają minerały, dlatego szczególnie ważne jest, by nie ignorować potrzeby ich uzupełniania. Ten deser to samo zdrowie!

Banany jeść warto - bo są łatwo przyswajalnym źródłem węglowodanów. Dodatkowo, w ich skład wchodzą liczne minerały, dobroczynne dla organizmu wykonującego ogromny wysiłek. Banan zjedzony po wybieganiu uzupełnia poziom potasu i magnezu - elektrolitów, które zostały utracone wraz z potem. Warto także pamiętać o ich skutecznym przeciwdziałaniu w powstawaniu kurczów mięśni. Biegaczom zaleca się, by 20-25% dziennego zapotrzebowania kalorii, pochodziło z tłuszczów. Dobre lipidy występują w orzechach. Dzięki nim mózg funkcjonuje prawidłowo, wspomagają pracę układu immunologicznego, usprawniają również działanie układu krążenia. Spożywanie czekolady bez cukru i bez mleka, a więc napoju kakaowego czy zupy z kakao i owocami poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, odprężenia, rozjaśnia umysł, ożywiając na fali jakby lekkiego, "trzeźwego rauszu". Przyprawy czynią cuda. Już nawet odrobina cynamonu zapobiega wahaniom insuliny po każdym posiłku, przez co chroni nas przed napadami głodu. Również imbir znany jest ze swoich właściwości leczniczych i pobudzających. Wspomaga trawienie, poprawia krążenie, działa odkażająco i przeciwzapalnie. Miska płatków owsianych z jogurtem dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i polepsza koncentrację. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Udowodniono, że udział produktów owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość na trudne warunki środowiskowe. Dobrze zbilansowana dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia zawiera zawsze produkty owsiane.

Co jeść po bieganiu? Banany i owsianka dobrze uzupełniają zapasy glikogenuShutterstock

Składniki:

  • Jeden banan
  • Mały jogurt naturalny
  • Dwie łyżki orzechów drobno posiekanych
  • Szczypta cynamonu i imbiru
  • Jedna łyżka kakao
  • Pół szklanki ugotowanych płatków owsianych
  • Kilka łyżek otrąb pszennych

Wykonanie jest proste. Do miseczki wkładamy uprzednio ugotowane płatki, które zmieszamy z otrębami i połową jogurtu. Z pozostałej części jogurtu robimy polewę: dodajemy kakao, cynamon i imbir. Banany kroimy i wkładamy do miseczki. Wlewamy na to polewę, posypujemy orzechami.

Prosto i zdrowo!

Tekst: Ewa Kraszewska

Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj":
Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji
Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami
Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.