Brązowy ryż z tuńczykiem to posiłek naprawdę łatwy i szybki, jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani umiejętności kulinarnych. Jest to także pożywna, zdrowa i naprawdę smaczna potrawa, zapewniająca odpowiednie proporcje białka, węglowodanów, tłuszczu i witamin. Jedna porcja doskonale syci i dostarcza tylko około 400-450 kcal (zależnie od wielkości jajka, cebuli i ilości oliwy).
Shutterstock
Składniki:
Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej tuńczyka i drobno posiekaną pietruszkę. Do tych składników dodajemy ugotowany wcześniej ryż, cały czas lekko mieszając i podsmażając to na małym ogniu, na koniec wbijamy jajko. Gdy jajko się zetnie, zdejmujemy potrawę z ognia i podajemy.
*** Gdy z treningu lub joggingu wracasz Zapewne zaraz coś na ruszt wrzucasz Nie jedna potrawa ma wpływ destrukcyjny A najważniejszy jest posiłek regeneracyjny
Bieganie i dieta Twój tłuszcz spala A rozsądnie jedząc, nie walczysz z bolesnością ciała Po treningu najlepiej zjedz "węgle" i białko By świetnie wyglądało Twoje prężne ciałko
Dobrą propozycję teraz Wam dam Ryż z tuńczykiem sama często przyrządzam Posiłek smaczny i zbilansowany Gdy spróbujesz, będzie przez Ciebie polecany Nawet, gdy dwie lewe ręce do gotowania masz Na pewno temu daniu radę dasz!
Tekst: Agnieszka Szmania
Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj": Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą
Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.