Wasze przepisy dla biegaczy: Brązowy ryż z tuńczykiem [Tuńczyk Z Ryżem]

Posiłek po treningu powinien dostarczać odpowiedniej ilości białka oraz węglowodanów, aby trening przyniósł pożądane efekty. Gdy dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednich składników, zajmie się on naprawianiem mikrouszkodzeń wywołanych ćwiczeniami i regeneracja będzie zachodziła szybciej. Niezależnie, o jakiej porze dnia trenuję, moim ulubionym posiłkiem potreningowym i regeneracyjnym jest brązowy ryż z tuńczykiem.

Brązowy ryż z tuńczykiem to posiłek naprawdę łatwy i szybki, jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani umiejętności kulinarnych. Jest to także pożywna, zdrowa i naprawdę smaczna potrawa, zapewniająca odpowiednie proporcje białka, węglowodanów, tłuszczu i witamin. Jedna porcja doskonale syci i dostarcza tylko około 400-450 kcal (zależnie od wielkości jajka, cebuli i ilości oliwy).

CebulaShutterstock

Składniki:

  • 50 g brązowego ryżu
  • puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
  • 1 mała cebula
  • 1 całe jajko
  • kilka listków natki pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek


Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej tuńczyka i drobno posiekaną pietruszkę. Do tych składników dodajemy ugotowany wcześniej ryż, cały czas lekko mieszając i podsmażając to na małym ogniu, na koniec wbijamy jajko. Gdy jajko się zetnie, zdejmujemy potrawę z ognia i podajemy.

02.07.2007 WYSOKIE OBCASY ZDJECIA KULINARNE  TUNCZYK STYLIZACJA MARTA GESSLER FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA

***
Gdy z treningu lub joggingu wracasz
Zapewne zaraz coś na ruszt wrzucasz
Nie jedna potrawa ma wpływ destrukcyjny
A najważniejszy jest posiłek regeneracyjny

Bieganie i dieta Twój tłuszcz spala
A rozsądnie jedząc, nie walczysz z bolesnością ciała
Po treningu najlepiej zjedz "węgle" i białko
By świetnie wyglądało Twoje prężne ciałko

Dobrą propozycję teraz Wam dam
Ryż z tuńczykiem sama często przyrządzam
Posiłek smaczny i zbilansowany
Gdy spróbujesz, będzie przez Ciebie polecany
Nawet, gdy dwie lewe ręce do gotowania masz
Na pewno temu daniu radę dasz!


Tekst: Agnieszka Szmania

 

1.03.2003  JAJKO ZOLTKO W KILKU SKORUPKACH  FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA  PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY NUMER SPECJALNY - DIETY - 5 / 2004 - 12.2004  PUBLIKACJA ZOSIA NR 1 (1) - 1.2005  PUBLIKACJA NASZ PORADNIK NR 6 (10) - 6.2005 SLOWA KLUCZOWE: ZYWNOSC KUCHNIA ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY NUMER SPECJALNY - DIETY - 5 / 2004 - CZASOPISMA PUBLIKACJA ZOSIA NR 1 (1) - CZASOPISMA PUBLIKACJA NASZ PORADNIK NR 6 (10) - CZASOPISMA


Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj":
Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji
Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami
Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.