Wasze przepisy dla biegaczy: Krem z buraków

Gdy za oknem zimno, zmienia się też moje menu. Pojawia się w nim przede wszystkim więcej zup. Ostatnio odkryłam krem z buraków, który od razu znalazł się na liście moich ulubionych dań. Buraki to bardzo zdrowe warzywa, a badania donoszą, że poprawiają wytrzymałość. Przedstawiamy kolejny przepis z konkursu "Jedz i biegaj".

Buraki są cennym źródłem witamin A, B1, B2, C i E oraz takich minerałów jak magnez, potas, wapń, mangan, żelazo i kwas foliowy. Co ciekawe, według badań brytyjskich naukowców, azotany zawarte w burakach zmniejszają zużycie tlenu w organizmie, przez co ćwiczenia fizyczne stają się mniej męczące. Picie soku buraczanego zwiększa wytrzymałość i pozwala ćwiczyć o 16% dłużej. Buraki zwiększają wydolność, dlatego mam nadzieję, że poniższy przepis przyda się również i Wam.

Buraki - badania wykazują, że mają pozytywny wpływ na naszą formęBuraki - badania wykazują, że mają pozytywny wpływ na naszą formę Shutterstock Shutterstock

Składniki:

  • 800 g buraków
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • około 80 g masła
  • 2 średnie cebule
  • 2 jabłka
  • 4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina*
  • pęczek cebulki dymki
  • śmietana 30% lub jogurt naturalny
  • sól, pieprz do smaku

Dzisiaj cebula nie musi już mieć 'złocistej sukienki'Dzisiaj cebula nie musi już mieć "złocistej sukienki" Shutterstock Shutterstock

Obieramy cebulę, jabłka i buraki. Cebulę siekamy na małe kawałki, jabłka i (wcześniej ugotowane) buraki kroimy w plasterki. Smażymy cebulę na maśle około 5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy buraki i jabłka mieszając przez kolejne parę minut. Dolewamy czerwonego wina i czekamy aż trochę odparuje. Następnie dolewamy wywar warzywny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na mniejszym ogniu przez około 20 minut. Na koniec wszystko należy zblendować, do momentu aż powstanie gęsty krem. Zupę można podać z odrobiną śmietany albo jogurtu naturalnego - spróbowałam obydwu wersji - oraz jak ktoś lubi z podsmażoną dymką, może być również zielona pietruszka.

JabłkaJabłka Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Wyborcza.pl Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Gazeta

Smacznego!

Tekst: Zofia Wawrzyniak

*Od redakcji Polska Biega: Przepis jest ciekawy, danie smaczne, jednak redakcja nie podpisuje się pod propozycją dodania czerwonego wina do posiłku. Alkohol negatywnie wpływa na regenerację po treningu, działa odwadniająco, zmniejsza efekty treningowe.

Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj": Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.