Wasze przepisy dla biegaczy: Spaghetti z cukinią i zielony koktajl

Po bieganiu zawsze zaczynam od przygotowania zielonego koktajlu, dla uzupełnienia witamin i minerałów. Gęsty napój owocowo-warzywny szybko zaspokaja uczucie głodu, co daje czas na przygotowanie głównego posiłku - spaghetti z cukinią. Przedstawiamy kolejny przepis nadesłany na konkurs "Jedz i biegaj".

Zielony koktajl

Składniki :

  • 1 mały banan,
  • 1 mała pomarańcza,
  • 1/2 jabłka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • garść zielonych listków, może być: szpinak, młode listki buraczków, natka pietruszki itd.

Pokrojone składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy ok. pół szklanki wody mineralnej i miksujemy na gładką masę ok. 1 minuty. Gotowe!

Zielony koktajl zaspokoi pierwszy głód po bieganiuZielony koktajl zaspokoi pierwszy głód po bieganiu Izabela Siwik Izabela Siwik

Popijając przepyszny koktajl zabieram się za danie główne spaghetti z cukinią. Makaron z warzywami to duża dawka węglowodanów, która pozwoli na szybszą regenerację organizmu i szybko doda sił!

Spaghetti z cukinią

Cukinia jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Jest również bogata w wapń, a także potas - którego pozbywamy się wskutek pocenia się.

Składniki:

  • razowe spaghetti (ok. 1/6 opakowania - w zależności od apetytu),
  • 1 łyżka startego sera typu pecorino lub parmezanu,
  • 1 mała cukinia,
  • garść zielonego groszku mrożonego,
  • ząbek czosnku,
  • kilka kaparów,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • sól morska i pieprz do smaku.

Spaghetti gotujemy (ok. 10 min - tak, żeby było al dente ) w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni teflonowej łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek oraz kilka kaparów do smaku. Dodajemy mrożony groszek i cukinię, pociętą na cieniutkie, podłużne plastry (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw). Wszystko razem dusimy kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie dekorujemy na talerzu pomidorkami koktajlowymi oraz posypujemy startym serem pecorino lub parmezanem.

Smacznego!

Zielony koktajl zaspokoi pierwszy głód po bieganiuZielony koktajl zaspokoi pierwszy głód po bieganiu Izabela Siwik Izabela Siwik

Tekst: Izabela Siwik

Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj": Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.