Zielony koktajl
Składniki :
Pokrojone składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy ok. pół szklanki wody mineralnej i miksujemy na gładką masę ok. 1 minuty. Gotowe!
Zielony koktajl zaspokoi pierwszy głód po bieganiu Izabela Siwik Izabela Siwik
Popijając przepyszny koktajl zabieram się za danie główne spaghetti z cukinią. Makaron z warzywami to duża dawka węglowodanów, która pozwoli na szybszą regenerację organizmu i szybko doda sił!
Spaghetti z cukinią
Cukinia jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Jest również bogata w wapń, a także potas - którego pozbywamy się wskutek pocenia się.
Składniki:
Spaghetti gotujemy (ok. 10 min - tak, żeby było al dente ) w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni teflonowej łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek oraz kilka kaparów do smaku. Dodajemy mrożony groszek i cukinię, pociętą na cieniutkie, podłużne plastry (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw). Wszystko razem dusimy kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie dekorujemy na talerzu pomidorkami koktajlowymi oraz posypujemy startym serem pecorino lub parmezanem.
Smacznego!
Zielony koktajl zaspokoi pierwszy głód po bieganiu Izabela Siwik Izabela Siwik
Tekst: Izabela Siwik
Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj": Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą
Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.