Wasze przepisy dla biegaczy: Makaron z pomidorami i serem gorgonzola

Klasyczny makaron z pomidorowym sosem to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu, pełne węglowodanów i wartości odżywczych. Prezentujemy kolejny przepis z konkursu "Jedz i biegaj".

Makaron jest produktem szybko przyswajanym przez organizm i zamienianym na energię.
Niedługi czas przygotowania pozwala zjeść posiłek w czasie "okienka węglowodanowego", krótko po treningu, co przekłada się na regenerację organizmu bez ryzyka utycia. Posiłek jest stosunkowo tani, a produkty łatwo dostępne przez cały rok. Można je nawet nabyć wracając z treningu w przydomowym sklepie.   
Sos zawiera dobrze przyswajalny likopen, który jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek, co w okresie zimowym pomaga bronić się przed infekcjami. Poza tym - nie ma dużo zmywania.

Dwie średnie porcje, czas przygotowania około 15 minut.

fot. Marcin UrbanFot. MARCIN URBAN

Składniki:
- pół paczki (250g) makaronu spaghetti z twardej pszenicy
- 100 g koncentratu pomidorowego, lub puszka pomidorów bez skórki
- cukier,
- sól,
- oregano
- bazylia,
- łyżka masła,
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku,
- gorgonzola lub ser lazur około 100 g,
- jeden słabo lub bardziej rozgarnięty kucharz (przy większej liczbie osób w kuchni danie lepiej smakuje ze względu na lepszą atmosferę wytworzenia).

czosnekShutterstock.com

Przygotowanie:

Zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju w dużym garnku. W małym garnku lub na głębokiej patelni stopić masło, dodać koncentrat pomidorowy i dużą szklankę (ok. 300 ml) wody lub puszkę pomidorów. W przypadku pomidorów z puszki sos zmiksować. Wcisnąć czosnek, doprawić solą, cukrem i ziołami. Do wrzątku wrzucić makaron i gotować 7 minut. Połowę sosu odłożyć na później, do pozostałej części dodać z grubsza rozdrobnioną gorgonzolę i podgrzewać, aż się stopi. Ugotowany makaron odlać bez przelewania zimną wodą i połączyć z sosem, aż dokładnie pokryje makaron.
Forma podania i przystrojenia wg. uznania.

makaronfot. shutterstock

Tekst: Barbara Kesselring

Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj":
Wasze przepisy dla biegaczy: Spaghetti z cukinią i zielony koktajl
Wasze przepisy dla biegaczy: Krem z buraków
Wasze przepisy dla biegaczy: Brązowy ryż z tuńczykiem
Wasze przepisy dla biegaczy: Deser bananowo-czekoladowy
Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji
Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami
Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.