Kuchnia biegacza, cz. 1. PASTA PARTY!
Inspiracją dla naszego cyklu były Zdrowe Warsztaty Kulinarne. Biegaczom przyszli z pomocą: Fit&Easy (producent miksów sałat), marka Bosch, Borges (producent oliwy z oliwek) i nasza blogerka biegowo-kulinarna, Dota Szymborska, która opracowała poniższe przepisy.
Pomysłów na potrawy dla biegaczy jest mnóstwo. Żeby nie przedobrzyć i się nie przejeść, będziemy dawkować te kulinarne przyjemności. Dzisiaj część pierwsza.
Zabawę (w kuchni) czas zacząć! Zapraszamy na PASTA PARTY!
fot. Marcin Hadler
Makaron primavera z łososiem pieczonym na parze
Składniki dla 4 osób:
400g makaronu farfalle
Oliwa extra virgin BORGES
Paczka rukoli FIT&EASY
Brokuły
Kalafior
150g parmezanu
350g filetu z łososia
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik ustawić na program ”Gotowanie na parze”. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, skropić oliwą. Warzywa umyć, oddzielić małe różyczki warzyw. W piekarniku parowym BOSCH upiec zarówno warzywa jak i łososia (posolonego i pokrojonego w grube paski). Makaron wymieszać z warzywami, dodać tarty ser, nałożyć na talerze. Ułożyć kawałki łososia i posypać rukolą.
fot. Marcin Hadler
Makaron zapiekany w pergaminie
Składniki dla 4 osób:
3 pomidory (obrane ze skórki)
2 białe cebule
3 łyżki masła
Oliwa BORGES
300g szynki jamon (serrano) w plastrach
150g parmezan
400g makaronu spaghetti
Opakowanie rukoli FIT&EASY
4 kwadraty pergaminu o boku 25cm i bawełniana nitka
Pieprz i sól świeżo mielona
Sposób przygotowania:
Pomidory zamoczyć we wrzątku, obrać ze skórki. Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy BORGES. Odcedzić, skropić oliwą i odstawić na bok. Ser utrzeć. Szynkę pokroić w paseczki. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pomidory. Przygotować sos. Kwadraty posmarować masłem. Ułożyć makaron, sos, ser i szynkę. Zawiązać mieszek nitką bawełnianą. Piekarnik marki BOSCH rozgrzać do temperatury 200 stopni. Włożyć mieszki i piec około 15 minut. Podawać na talerze zawiązane mieszki,obok ułożyć rukolę.
fot. Marcin Hardler
Świeży makaron z porami i tuńczykiem posypany pietruszką
Składniki dla 4 osób:
8 porów (potrzebujemy tylko białą część)
Duże opakowanie śmietany 32% (w kubeczku)
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
Sok z 1 cytryny
Papryka mielona słodka i ostra
Pęczek natki pietruszki
Ser parmezan lub pecorino (150g)
400g świeżego makaronu tagliatelle
Sposób przygotowania:
Pory umyć. Odkroić zielone części. Pory przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię wylać olej z puszki z tuńczykiem. Rozgrzać. Na oleju smażyć pory aż będą miękkie. Dodać tuńczyka z puszki, dolać wyciśnięty sok z cytryny. Podsmażyć. Po chwili dodać śmietanę. Starannie wymieszać. Dodać dużo papryki. Wymieszać i przykryć. Zagotować wodę na makaron, osolić. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ser utrzeć, natkę umyć i posiekać. Makaron odcedzić, przełożyć do garnka sos i potem dodać makaron. Wymieszać delikatnie. Nałożyć na talerze, dodać ser i natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
W następnym odcinku przepisy na pyszne sałaty!