Kuchnia biegacza, cz. 1. PASTA PARTY!

W cyklu "Kuchnia biegacza" chcemy podrzucić Wam przepisy na dobre, zdrowe i energetyczne potrawy. Będzie o węglowodanach, świeżych sałatach, domowych izotonikach i batonach energetycznych własnego wyrobu. Dzisiejszy odcinek jest, specjalnie dla biegaczy długodystansowych, o makaronie!

Inspiracją dla naszego cyklu były Zdrowe Warsztaty Kulinarne. Biegaczom przyszli z pomocą: Fit&Easy (producent miksów sałat), marka Bosch, Borges (producent oliwy z oliwek) i nasza blogerka biegowo-kulinarna, Dota Szymborska, która opracowała poniższe przepisy.

Pomysłów na potrawy dla biegaczy jest mnóstwo. Żeby nie przedobrzyć i się nie przejeść, będziemy dawkować te kulinarne przyjemności. Dzisiaj część pierwsza.
Zabawę (w kuchni) czas zacząć! Zapraszamy na PASTA PARTY!

makaron z łososiemfot. Marcin Hadler

Makaron primavera z łososiem pieczonym na parze

Składniki dla 4 osób:

400g makaronu farfalle
Oliwa extra virgin BORGES
Paczka rukoli FIT&EASY
Brokuły
Kalafior
150g parmezanu
350g filetu z łososia
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawić na program ”Gotowanie na parze”. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, skropić oliwą. Warzywa umyć, oddzielić małe różyczki warzyw. W piekarniku parowym BOSCH upiec zarówno warzywa jak i łososia (posolonego i pokrojonego w grube paski). Makaron wymieszać z warzywami, dodać tarty ser, nałożyć na talerze. Ułożyć kawałki łososia i posypać rukolą.

makaronfot. Marcin Hadler

Makaron zapiekany w pergaminie

Składniki dla 4 osób:

3 pomidory (obrane ze skórki)
2 białe cebule
3 łyżki masła
Oliwa BORGES
300g szynki jamon (serrano) w plastrach
150g parmezan
400g makaronu spaghetti
Opakowanie rukoli FIT&EASY
4 kwadraty pergaminu o boku 25cm i bawełniana nitka
Pieprz i sól świeżo mielona

Sposób przygotowania:

Pomidory zamoczyć we wrzątku, obrać ze skórki. Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy BORGES. Odcedzić, skropić oliwą i odstawić na bok. Ser utrzeć. Szynkę pokroić w paseczki. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pomidory. Przygotować sos. Kwadraty posmarować masłem. Ułożyć makaron, sos, ser i szynkę. Zawiązać mieszek nitką bawełnianą. Piekarnik marki BOSCH rozgrzać do temperatury 200 stopni. Włożyć mieszki i piec około 15 minut. Podawać na talerze zawiązane mieszki,obok ułożyć rukolę.

makaron z tuńczykiemfot. Marcin Hardler

Świeży makaron z porami i tuńczykiem posypany pietruszką

Składniki dla 4 osób:

8 porów (potrzebujemy tylko białą część)
Duże opakowanie śmietany 32% (w kubeczku)
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
Sok z 1 cytryny
Papryka mielona słodka i ostra
Pęczek natki pietruszki
Ser parmezan lub pecorino (150g)
400g świeżego makaronu tagliatelle

Sposób przygotowania:

Pory umyć. Odkroić zielone części. Pory przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię wylać olej z puszki z tuńczykiem. Rozgrzać. Na oleju smażyć pory aż będą miękkie. Dodać tuńczyka z puszki, dolać wyciśnięty sok z cytryny. Podsmażyć. Po chwili dodać śmietanę. Starannie wymieszać. Dodać dużo papryki. Wymieszać i przykryć. Zagotować wodę na makaron, osolić. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ser utrzeć, natkę umyć i posiekać. Makaron odcedzić, przełożyć do garnka sos i potem dodać makaron. Wymieszać delikatnie. Nałożyć na talerze, dodać ser i natkę pietruszki.

SMACZNEGO!

W następnym odcinku przepisy na pyszne sałaty!

Komentarze (1)
Kuchnia biegacza, cz. 1. PASTA PARTY!
Zaloguj się
  • lukit76

    Oceniono 11 razy 11

    A co ciocia dobra rada podpowie dla kogoś kto ma piekarnik marki Gorenje zamiast marki Bosch???
    To jest promocja zdrowego jedzenia czy producenta agd?? bo zaczynam się gubić?? Już człowieka mdli od tych reklam a jeszcze nic nie skosztował. Może by tak mniej nachalnie ... trzeba wytężyć intelekt może się uda

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX