Kuchnia biegacza, cz. 2. Batony energetyczne i domowy izotonik
Inspiracją dla naszego cyklu były Zdrowe Warsztaty Kulinarne. Biegaczom przyszli z pomocą: Fit&Easy (producent miksów sałat), marka Bosch, Borges (producent oliwy z oliwek) i nasza blogerka biegowo-kulinarna, Dota Szymborska, która opracowała poniższe przepisy.
fot. Marcin Hadler
Batony energetyczne
Składniki dla czterech osób:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka maki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
1 jajko
Bakalie: figi, słonecznik, morele, żurawina
Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować olej, miód, jajko. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć mokre z suchym. Nie należy się przejmować tym, że wszystko bardzo się lepi. Uformować batony i ułożyć na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez około 20-25 minut, lub wyciągnąć wcześniej jak batony zbrązowieją.
fot. Marcin Hadler
Domowy izotonik
Składniki:
Woda mineralna niegazowana
Sól
Limonki
Miód naturalny
Sposób przygotowania:
Sok z limonki wyciskamy przy użyciu wyciskarki, wszystkie składniki łączymy ze sobą. I gotowe.
Smacznego!