Inspiracją dla naszego cyklu były Zdrowe Warsztaty Kulinarne. Biegaczom przyszli z pomocą: Fit&Easy (producent miksów sałat), marka Bosch, Borges (producent oliwy z oliwek) i nasza blogerka biegowo-kulinarna, Dota Szymborska, która opracowała poniższe przepisy.
Batony energetyczne fot. Marcin Hadler fot. Marcin Hadler
Batony energetyczne
Składniki dla czterech osób:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 1 jajko Bakalie: figi, słonecznik, morele, żurawina
Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować olej, miód, jajko. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć mokre z suchym. Nie należy się przejmować tym, że wszystko bardzo się lepi. Uformować batony i ułożyć na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez około 20-25 minut, lub wyciągnąć wcześniej jak batony zbrązowieją.
Domowy izotonik fot. Marcin Hadler fot. Marcin Hadler
Domowy izotonik
Składniki:
Woda mineralna niegazowana Sól Limonki Miód naturalny
Sposób przygotowania:
Sok z limonki wyciskamy przy użyciu wyciskarki, wszystkie składniki łączymy ze sobą. I gotowe.
Smacznego!