Żeby ludzki organizm odpowiednio pracował potrzebuje produktów zarówno kwasowych jak i zasadowych . Najważniejszą informacją jest to, że nie chodzi tu o pH produktów, ale ich wpływ na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu. Np. cytryna jest kwaśna, ale działa zasadowo, natomiast cukier jest słodki, a zakwasza organizm. W każdym posiłku powinniśmy wybierać produkty zarówno kwasowe, jak i zasadowe w ilości co najmniej zrównoważonej.
O produktach spożywczych, które zakwaszają organizm przeczytasz tutaj [KLIKNIJ]. O produktach spożywczych, które odkwaszają organizm przeczytasz tutaj [KLIKNIJ].
A tymczasem zobacz, jakie są objawy oraz skutki braku równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
CO NAM GROZI?
Zjadanie posiłków typowo kwasowych, na krótką metę, nie spowoduje niczego złego, gdyż ludzki organizm sobie z tym poradzi. W tym celu będzie korzystał z własnych zapasów wapnia, sodu, potasu lub magnezu. Jeżeli natomiast cały czas jemy produkty zakwaszające, to organizm musi posiłkować się zgromadzonymi minerałami, aby utrzymać w nim równowagę kwasowo-zasadową. Jeżeli taki proces powtarza się bardzo często następuje demineralizacja tkanek.
Nie chodzi tylko o odwapnienie organizmu i pojawianie się osteoporozy, łamania zębów i paznokci. Dotyczy to całego organizmu, przez co kości stają się podatne na złamania, a zęby na próchnicę. Ponadto grozi nam choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, zmarszczki, problemy z włosami, cukrzyca, zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz, co najgorsze, podatność komórek na zmiany nowotworowe.
Inne skutki:
- organizm staje się bardziej podatny na działanie bakterii i wirusów,
- powstanie drożdży, grzybów i pleśni np. candydoza,
- starzenie się organizmu, zmarszczki, bóle i opuchnięcia,
- szybszy rozwój komórek rakowych w środowisku kwaśnym,
- zaburzenia snu ,
-częste infekcje,
-zaparcia.
NIE LEKCEWAŻ OBJAWÓW!
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.
1. Przewód pokarmowy Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie - stawy Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra - włosy - zęby Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny Nadwaga , napady głodu, nagły głód słodyczy , cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca .
6. Cały organizm Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.