Burgery wegetariańskie z buraka

Prezentujemy przepis na burgery wegetariańskie z buraka nadesłany do redakcji przez Marcina Punpura. Chcecie podzielić się swoimi przepisami dla biegaczy? Wyślijcie je adres polskabiega@agora.pl. Opublikujemy je na PolskaBiega.pl.

Burgery wegetariańskie z buraka

Składniki (10 burgerów):
2 szklanki startych buraków
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki prażonego słonecznika
0,5 szklanki prażonego sezamu
czerwona cebula
0,5 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki (przyp. red. proponujemy mąkę razową lub pełnoziarnistą)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
sól
czarny pieprz

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ NA POLSKABIEGA.PL W DZIALE DIETA BIEGACZA

Do podania:

8 dobrych bułek (przyp. red. mogą być bułki razowe lub pełnoziarniste)
świeży szpinak
sałata rzymska
czerwona cebula
keczup
musztarda
ogórki konserwowe

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać oleju i mąki.

Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

Podajemy w bułkach z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!