Dieta biegacza. Łosoś w wersji light

Mamy dla Was dwa przepisy na bazie pieczywa Wasa Sport - z łososiem i rakami. Połączenie błonnika i węglowodanów złożonych ze zdrowymi nienasyconymi tłuszczami. Czyli będzie dobrze i zdrowo.

Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Składniki:

90 dkg łososia

1 1/2 łyżki soli morskiej

1 łyżka cukru brązowego

1/2 łyżki cukru białego

1 1/2 otartej skórki z grejpfruta

1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego

w moździerzu

1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu

Kromki pieczywa Wasa Sport

Przygotowanie:

Łosoś:

Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie WASA SPORT, polewamy sosem jogurtowo-koperkowym.

Sos jogurtowo - koperkowy:

300 ml jogurtu greckiego

1 łyżka posiekanego kopru

1 łyżka pokrojonego grapefruita

1 łyżka miodu

sól

Jogurt, koper, grejpfrut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.

Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowymGravlax z sosem jogurtowo-koperkowym inf.pras

Sałatka rakowa z ziołowo-limonkową salsą

Sałatka rakowa:

400 g obgotowanych ogonów rakowych

75 ml oliwy z oliwek

1 limonka

1 łyżka posiekanej szałwii

1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej

1 suszona, drobno pokrojona figa

1/2 papryczki chilli

1/2 łyżki cukru

sól do smaku

kromki pieczywa Wasa z sezamem

Przygotowanie: Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo-limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie Wasa, dekorujemy ziołami.

Pyszna i zdrowa sałatka rakowa!Pyszna i zdrowa sałatka rakowa! inf.pras.

Smacznego!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.