Składniki:
90 dkg łososia
1 1/2 łyżki soli morskiej
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżki cukru białego
1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego
w moździerzu
1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
Kromki pieczywa Wasa Sport
Przygotowanie:
Łosoś:
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie WASA SPORT, polewamy sosem jogurtowo-koperkowym.
Sos jogurtowo - koperkowy:
300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka pokrojonego grapefruita
1 łyżka miodu
sól
Jogurt, koper, grejpfrut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.
Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym inf.pras
Sałatka rakowa z ziołowo-limonkową salsą
Sałatka rakowa:
400 g obgotowanych ogonów rakowych
75 ml oliwy z oliwek
1 limonka
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
1 suszona, drobno pokrojona figa
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżki cukru
sól do smaku
kromki pieczywa Wasa z sezamem
Przygotowanie: Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo-limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie Wasa, dekorujemy ziołami.
Pyszna i zdrowa sałatka rakowa! inf.pras.
Smacznego!