Zdrowa, czekoladowa tarta bez pieczenia [PRZEPIS]

Niesamowicie pożywna, prosta do wykonania i obłędna w smaku - tarta czekoladowa z kremem wykonanym na bazie awokado. Nie trzeba jej gotować ani piec. Nie wierzycie? To zobaczcie!

Kto z was biega z miłości do jedzenia? Ja tak! A jednocześnie nie mam ani cierpliwości, ani czasu na długie posiadówki w kuchni. Jednak to ciasto jest absolutnym "must have" przy popołudniowej kawie.

Czego potrzebujesz:

Do wykonania ciasta:

50 g orzechów (dowolnych)

50 g wiórków kokosowych

30 g substancji słodzącej (tutaj: syrop klonowy)

POLECAMY RÓWNIEŻ: CIASTO MARCHEWKOWE [PRZEPIS]

Do wykonania kremu:

200 g awokado

60 g substancji słodzącej (tutaj: syrop klonowy)

40 g kakao

20 g oleju kokosowego

przyprawy: wanilia, cynamon

Wykonanie jest banalnie proste. Sami zobaczcie!

Komentarze (29)
Zdrowa, czekoladowa tarta bez pieczenia [PRZEPIS]
Zaloguj się
  • defntx

    Oceniono 3 razy 3

    Przegapiłem ten moment kiedy gluten stał się niezdrowy, a cukry proste zdrowe. Kiedy to było? Czy jako kolejny krok Gazeta włączy się w kampanię antyszczepionkową?

  • ten_login_jest_niepoprawny

    Oceniono 3 razy 3

    świetny przepis! dziękuję! :)

  • jamnikidwa

    Oceniono 2 razy 2

    Smak awokado przebija przez kakao, więc jak ktoś tego smaku nie lubi, to nie zasmakuje w takiej tarcie. Taki krem ma zupełnie inny smak, niż tradycyjny krem czekoladowy mniam.

  • polsilver99

    Oceniono 8 razy 2

    Jeśli ktoś udowodni że jakaś tam dieta czy weganizm jest zdrowy i przedłuża życie to od jutra jestem weganem.Niestety nikt niczego nie udowodni i koniec tematu.wolę żyć 70 lat normalnie niż 75 i wszystkiego sobie odmawiać.

  • dafaq

    Oceniono 8 razy 2

    Od kiedy to "bezglutenowe" to synonim "zdrowego"? Coś czego główną właściwością jest brak ważnych dla ciała składników z założenia zdrowe być nie może (pomijając alergie).

  • mitta

    Oceniono 1 raz 1

    Zrobiłam, siedzi w lodówce. Osłodziłam płynnym miodem, krem doprawiłam skórką pomarańczową. Zapomniałam o oleju, ale myślę, że nic nie straciłam oprócz paru kalorii. Fajny przepis, a spód wyszedł rewelacyjny, wykorzystam do innych słodkości.

  • misio1942

    Oceniono 1 raz 1

    czekam aż napiszecie, że do tego wszystkiego nic nie musisz przygotowywać. nawet jeść!

  • paseo

    Oceniono 3 razy -3

    zwlaszcza olej kokosowy jest niezwykle zdrowy,co ???
    jego sklad to az 98 %najgorszych tluszczow.est bardo atni i dlatego powszechnei stosowany w przemysle,szcegolnie cukiericzym Wyjtkowe swinstwo
    "podstawowe kwasy tłuszczowe nasycone w tym oleju to kwas laurynowy 44-51 proc., kwas mirystynowy 13-18 proc,. kwas palmitynowy 8-12 proc." Podręczniki żywienia i dietetyki z kolei, uświadamiają, że pośród wielu kwasów tłuszczowych to właśnie laurynowy i mirystynowy najbardziej wpływają na rozwój miażdżycy i wzrost poziomu złego cholesterolumedonet. A to prowadzi do nadciśnienia i innych chorób serca. Poza tym olej kokosowy jest trudno przyswajalny i ciężkostrawny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX