Bieganie zimą. Co jeść, żeby wygrać z mrozem? [7 PORAD]

Bieganie przy -15 stopniach Celsjusza to nie lada wyzwanie. Do trenowania w tak trudnych warunkach należy się odpowiednio przygotować. Szczególną rolę odgrywa prawidłowa dieta - radzi Justyna Mizera, sportowydietetyk.com.pl i autorka bloga zMizerami.pl.

Oto 7 żywieniowych zasad, których warto przestrzegać, szczególnie podczas treningów w siarczyste mrozy.

1.  Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu

Przy niskich temperaturach nie odczuwamy tak bardzo pragnienia jak latem. Aby nasz trening był efektywny musimy być odpowiednio nawodnieni. Odpowiednie nawodnienie organizmu zapewni nam również lepsze krążenie, co pozwoli uniknąć zgrabiałych palców u rąk i stóp po krótkiej chwili na mrozie. Zamiast zimnej wody, po treningu uzupełnij płyny letnią wodą z dodatkiem odrobiny miodu i imbiru, który dodatkowo Cię rozgrzeje.

KUCHNIA BIEGACZA. ODŻYWIANIE JESIENIĄ I ZIMĄ

2.  Przed treningiem zadbaj o odpowiedni posiłek

Najlepiej taki, który doda Ci energii, a tym samym zapobiegnie wychłodzeniu organizmu. Odpowiednie będą ciepłe owsianki lub ryż/kasza na mleku z owocami. Do takich potraw warto dodać również rozgrzewające przyprawy jak: cynamon, imbir, kardamon, czy odrobinę ostrej papryki.

Owsianka na słonoOwsianka na słono MARCIN URBAN Fot. MARCIN URBAN

3.  Zjedz coś ciepłego po treningu

Ciepły posiłek po biegu na mrozie przyspieszy regenerację organizmu. Dobrym wyborem będą rozgrzewające gulasze lub treściwe zupy, tj. Takie które będą z dodatkiem kaszy/makaronu oraz źródłem białka, np. strączków (soczewicy, cieciorki, grochu) lub chudego mięsa.

Zobacz wideo

4.  Regeneracyjny napój

Po treningu możesz również rozgrzać się ciepłym kakao z dodatkiem miodu. Taki napój nie tylko Cię rozgrzeje, ale również dostarczy węglowodanów oraz białka, które pomogą zregenerować organizm.

5.  Pamiętaj o warzywach

Szczególnie po treningu zadbaj o odpowiednią podaż witaminy C i antyoksydantów, które wzmocnią Twój układ odpornościowy. Najlepszym źródłem tych składników będą właśnie warzywa i owoce. Warzywa dostępne zimą takie jak brokuł, niektóre odmiany dyni, bataty, por czy kapusta będą doskonałym dodatkiem do jednogarnkowych dań.

Dlaczego, czasem warto zastąpić 'zwykłego' ziemniaka batatem?Dlaczego, czasem warto zastąpić "zwykłego" ziemniaka batatem? Shutterstock Bataty

6.  Pamiętaj o probiotykach

By nie dać się przeziębieniu i chorobom warto pamiętać o probiotykach, których dobrym źródłem będą kiszone ogórki, kiszona kapusta, czy kiszone buraki. Ważne, by były kiszone, a nie kwaszone.

7. Czego unikać?

Pamiętaj, by unikać produktów wychładzających, takich jak jogurty, kefiry, czy owoce cytrusowe jak pomarańcze, czy mandarynki.

AUTORKA: Justyna Mizera, sportowydietetyk.com.pl i autorka bloga zMizerami.pl .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.