Przepis na pączki [TRADYCYJNY I WEGAŃSKI]

Jeden pączek ma około 300 kcal. Dużo? To raptem 20-30 minut biegania. Problem zaczyna się, gdy trudno nam się powstrzymać, by nie sięgnąć po następne. Jest ratunek: pączki zdrowsze, oparte wyłącznie na roślinnych składnikach. Na dodatek w prosty sposób możesz przygotować je w domu.

Pączki. Słodkie, tłuste, niezdrowe i cholernie smaczne. Możesz się odwracać plecami, oczy zamykać, ale one i tak cię dopadną. W domu (telewizja, Internet, a od sąsiadów bucha zapach palonego tłuszczu), w drodze do pracy (kolejki do cukierni jak za PRL-u), w pracy (raz na rok szef się szarpnie i kupi dla każdego po dwa - resztą schowa u siebie w biurze). Cóż zatem robić? Poddać się. Każdego dnia ciężko pracujesz, wszak już za 2 miesiące rusza pełną parą sezon startowy. Wchodzisz w prędkości, a kilometraż nie spada. Należy ci się. Jest tylko jedno, maleńkie...ale...

Jak się domyślasz, ile zjesz, tyle musisz wybiegać. Zatem:

1-2 pączki to od 300 do 600 kcal. Nie ma problemu. I tak planowałeś wyjść na minimum 30 minutowy trening.

3-4 pączki to 900 - 1200 kcal. Dla dużego faceta to będzie jakaś godzinka biegu. Drobna dziewczyna musi się liczyć z tym, że bez 1,5 godzinki treningu się nie obędzie.

5-6 pączków to 1500 - 1800 kcal. Robi się grubo. Długie wybieganie to absolutna konieczność. Nie martw się, dziś jednak biegowe ścieżki nie będą szczególnie zapełnione. Jutro dopiero się zacznie, bo w końcu trzeba się zabrać za te "noworoczne postanowienia".

7-8 pączków to 2100 - 2400 kcal. Odpuść sobie dziś obiad i kolację. Zaoszczędzony na gotowaniu czas poświęć na swobodne wybieganie oraz sesję fitnessu.

9 pączków i więcej to minimum 2700 kcal. Jeśli planujesz dziś pobiegać, zabierz ze sobą dużo papieru toaletowego.

 

Masz dużo czasu? Lubisz gotować, piec, pichcić, przyrządzać? Mamy dla ciebie dwa przepisy na pączki. Jeden - tradycyjny. Drugi - to niespodzianka. Nie smakuje jak klasyczny pączek, ale nie oznacza to, że będzie gorszy.

CIASTKA OWSIANE Z MALINAMI [PRZEPIS]

Tradycyjny przepis na pączki

Składniki:

500 g mąki pszennej

szklanka mleka

50 g świeżych drożdży

4 łyżki masła lub margaryny

1/2 szklanki cukru (100g)

4 żółtka

1 jajko

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka spirytusu

dżem lub powidła

olej do smażenia

cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania

Przygotowanie:

Wsyp rozkruszone drożdże do pojemnika, dodaj 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Podgrzej pozostałe mleko. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodaj drożdże, wlej mleko. Ubij jajka wraz z cukrem waniliowym i również wlej do miski.

Rozpuść masło lub margarynę, w tym czasie wyrabiaj ciasto. Po ok. 15 minut dodaj tłuszcz, wyrabiaj dalej przez kilka minut.

Przykryj ciasto ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 1,5 godzinie wyciągnij ciasto na podsypaną mąką stolnicą. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości mniej więcej 2 cm, szklanką wytnij krążki. Równomierne rozłożone na stolnicy krążki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.

Aby przygotować pączki z nadzieniem, należy położyć każdy krążek na dłoni, na środku umieścić łyżeczkę konfitury, a następnie zlepić brzegi i uformować kulkę.

Olej rozgrzej w dużym garnku. Pączki smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Nie mogą zbyt szybko się rumienić, w przeciwnym razie w środku będą surowe.

Rumiane, wystudzone pączki dekorujemy pomarańczową skórką i/lub cukrem pudrem.

LEKI A BIEGANIE. CZEGO NIE POWINNIŚMY ZAŻYWAĆ TRENUJĄC?

Przepis na pączki (opcja wegańska)

Nie oszukujmy się. Te pączki nie smakują jak tradycyjna wersja i w dalszym ciągu jest to mączny, smażony produkt. Jednak są ciekawą i równie pyszną alternatywą.

 

Pączki warszawskie Fot. Shutterstock.com

 

Składniki:

1 kg mąki

1 szklanka mleka roślinnego

100 drożdży

opakowanie tofu

2 łyżki syropu klonowego

łyżka oleju kokosowego

1-2 łyżki spirytusu

olej rzepakowy do smażenia

dżem lub marmolada

do dekoracji: płatki migdałowe i/lub skórka pomarańczy

Przygotowanie:

Wsyp rozkruszone drożdże do pojemnika, dodaj 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Zmiksuj tofu z resztą mleka, umieść masę w misce. Wsyp mąkę, dodaj drożdże. Zagniataj ciasto, aż stanie się elastyczne (nie powinno kleić się do rąk). Dodaj spirytus, olej kokosowy, zagniataj dalej. Przykryj ciasto ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 1,5 godzinie wyciągnij ciasto na podsypaną mąką stolnicą.

Kolejne kroki wyglądają identycznie, jak w tradycyjnym przepisie.