Przepis na pączki [TRADYCYJNY I WEGAŃSKI]
Pączki. Słodkie, tłuste, niezdrowe i cholernie smaczne. Możesz się odwracać plecami, oczy zamykać, ale one i tak cię dopadną. W domu (telewizja, Internet, a od sąsiadów bucha zapach palonego tłuszczu), w drodze do pracy (kolejki do cukierni jak za PRL-u), w pracy (raz na rok szef się szarpnie i kupi dla każdego po dwa - resztą schowa u siebie w biurze). Cóż zatem robić? Poddać się. Każdego dnia ciężko pracujesz, wszak już za 2 miesiące rusza pełną parą sezon startowy. Wchodzisz w prędkości, a kilometraż nie spada. Należy ci się. Jest tylko jedno, maleńkie...ale...
Jak się domyślasz, ile zjesz, tyle musisz wybiegać. Zatem:
1-2 pączki to od 300 do 600 kcal. Nie ma problemu. I tak planowałeś wyjść na minimum 30 minutowy trening.
3-4 pączki to 900 - 1200 kcal. Dla dużego faceta to będzie jakaś godzinka biegu. Drobna dziewczyna musi się liczyć z tym, że bez 1,5 godzinki treningu się nie obędzie.
5-6 pączków to 1500 - 1800 kcal. Robi się grubo. Długie wybieganie to absolutna konieczność. Nie martw się, dziś jednak biegowe ścieżki nie będą szczególnie zapełnione. Jutro dopiero się zacznie, bo w końcu trzeba się zabrać za te "noworoczne postanowienia".
7-8 pączków to 2100 - 2400 kcal. Odpuść sobie dziś obiad i kolację. Zaoszczędzony na gotowaniu czas poświęć na swobodne wybieganie oraz sesję fitnessu.
9 pączków i więcej to minimum 2700 kcal. Jeśli planujesz dziś pobiegać, zabierz ze sobą dużo papieru toaletowego.
Masz dużo czasu? Lubisz gotować, piec, pichcić, przyrządzać? Mamy dla ciebie dwa przepisy na pączki. Jeden - tradycyjny. Drugi - to niespodzianka. Nie smakuje jak klasyczny pączek, ale nie oznacza to, że będzie gorszy.
CIASTKA OWSIANE Z MALINAMI [PRZEPIS]
Tradycyjny przepis na pączki
Składniki:
500 g mąki pszennej
szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
4 łyżki masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru (100g)
4 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
dżem lub powidła
olej do smażenia
cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania
Przygotowanie:
Wsyp rozkruszone drożdże do pojemnika, dodaj 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Podgrzej pozostałe mleko. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodaj drożdże, wlej mleko. Ubij jajka wraz z cukrem waniliowym i również wlej do miski.
Rozpuść masło lub margarynę, w tym czasie wyrabiaj ciasto. Po ok. 15 minut dodaj tłuszcz, wyrabiaj dalej przez kilka minut.
Przykryj ciasto ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 1,5 godzinie wyciągnij ciasto na podsypaną mąką stolnicą. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości mniej więcej 2 cm, szklanką wytnij krążki. Równomierne rozłożone na stolnicy krążki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Aby przygotować pączki z nadzieniem, należy położyć każdy krążek na dłoni, na środku umieścić łyżeczkę konfitury, a następnie zlepić brzegi i uformować kulkę.
Olej rozgrzej w dużym garnku. Pączki smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Nie mogą zbyt szybko się rumienić, w przeciwnym razie w środku będą surowe.
Rumiane, wystudzone pączki dekorujemy pomarańczową skórką i/lub cukrem pudrem.
LEKI A BIEGANIE. CZEGO NIE POWINNIŚMY ZAŻYWAĆ TRENUJĄC?
Przepis na pączki (opcja wegańska)
Nie oszukujmy się. Te pączki nie smakują jak tradycyjna wersja i w dalszym ciągu jest to mączny, smażony produkt. Jednak są ciekawą i równie pyszną alternatywą.
Fot. Shutterstock.com
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka mleka roślinnego
100 drożdży
opakowanie tofu
2 łyżki syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego
1-2 łyżki spirytusu
olej rzepakowy do smażenia
dżem lub marmolada
do dekoracji: płatki migdałowe i/lub skórka pomarańczy
Przygotowanie:
Wsyp rozkruszone drożdże do pojemnika, dodaj 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Zmiksuj tofu z resztą mleka, umieść masę w misce. Wsyp mąkę, dodaj drożdże. Zagniataj ciasto, aż stanie się elastyczne (nie powinno kleić się do rąk). Dodaj spirytus, olej kokosowy, zagniataj dalej. Przykryj ciasto ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 1,5 godzinie wyciągnij ciasto na podsypaną mąką stolnicą.
Kolejne kroki wyglądają identycznie, jak w tradycyjnym przepisie.