Ostropest plamisty. Cudowna broń w diecie biegacza
Ta niepozorna roślina jest istną skarbnicą zdrowia. Podstawowym jej składnikiem jest sylimaryna, która posiada silne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, rozkurczowe, detoksykujące. Ponadto ostropest zawiera dużą ilość białka. W związku z tym roślina ta wspiera regenerację, co może zainteresować osoby intensywnie trenujące.
Shutterstock
Ostropest plamisty - dla figury i urody
W 100 g ostropestu znajduje się aż 26 g błonnika, spożywaj go zatem, jeśli zależy ci na redukcji wagi.
Ostropest działa także regenerująco na skórę, chroni ją przed działaniem promieni UVA, UVB, pomaga pozbywać się toksyn z organizmu. Dzięki temu wygląda ona zdrowiej i młodziej.
Lekarstwo na problemy z wątrobą
Jednak najbardziej znaną zaletą tej rośliny, to właściwości odtruwające i regenerujące wątrobę. Spożywanie ostropestu jest polecane w szczególności osobom, których dieta opiera się na wysoko przetworzonych oraz borykającymi się z chorobami wątroby.
Jak spożywać ostropest plamisty?
Ostropest można zakupić w formie całych nasionek (wtedy mielimy je w młynku do kawy) lub nasionek już zmielonych. Gotowy proszek po prostu dodajemy do kanapek, koktajli owocowo-warzywnych, warzyw lub porannej owsianki.
Źródło: draxe.com