Sezon na truskawki - dania dla biegaczy

Gdziekolwiek się nie ruszysz trafiasz na stoisko z łubiankami pełnymi apetycznych, czerwonych truskawek. Sezon na te owoce w pełni - więc wyciągnij z portfela kilka złotych i leć czym prędzej kupić kilogram lub dwa. Proponujemy kilka pożywnych dań z truskawkami, które dadzą energię biegaczom.

Te soczyście czerwone owoce powstały w wyniku przypadkowego skrzyżowania poziomki chilijskiej z pochodzącą ze wschodnich Stanów Zjednoczonych poziomki wirginijskiej, w XVIII wieku we Francji. Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Tylko jeden kubek koktajlu z tych pysznych owoców zawiera aż do 130 procent potrzebnej dziennej dawki witaminy C, która odpowiada za produkcję kolagenu, białka, które stanowi podstawową strukturę skóry. Tylko jeden kubek koktajlu z tych pysznych owoców zawiera aż do 130 procent potrzebnej dziennej dawki witaminy C, która odpowiada za produkcję kolagenu, białka, które stanowi podstawową strukturę skóry.  Truskawki

W truskawkach zjandziemy witaminę C, A, B1, b2 i PP. Owoce te są również częściowo odpowiedzialne za lepsze dotlenienie krwi. Regularne jedzenie truskawek uzupełni niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczy ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmocnią kości i zęby oraz poprawią pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszą organizm. Zawierają wiele soli mineralnych, dzięki czemu usprawnia się proces przemiany materii, jelita zostają oczyszczone z resztek pokarmu. Działają  krwiotwórczo i wzmacniająco. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym mogą być polecane osobom cierpiącym na choroby nerek, a sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze.

Zespół OtellaZespół Otella Shutterstock

Po treningu chcemy przede wszystkim uzupełnić węglowodany, później przychodzi również czas na uzupełnianie białek, które mają zregenerować uszkadzane w czasie treningu mięśnie. Dlatego posiłek potreningowy powinien być bogaty w te substancje. Przy okazji, truskawki dostarczą nam witamin i niezbędnych dla funkcjonowania organizmu mikro- i makroelementów. Polecamy kilka bardzo prostych dań na bazie truskawek, które szybko można przygotować po powrocie z treningu.

Będziemy potrzebować do nich: - truskawek - jogurtu naturalnego - cukru (albo ksylitolu, "cukru" brzozowego, o znacznie mniejszej ilości kalorii - można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Smakiem i konsystencją nie różni się od zwykłego cukru) - dodatków: makaronu, płatków, lub twarożku

Truskawki z płatkami

Wlej do miseczki jogurt naturalny, dosyp płatki śniadaniowe (ilość według uznania) - najlepiej z pełnego ziarna. Dorzuć do tego pokrojone na cząstki, umyte truskawki. Możesz dodać trochę cukru. To danie dobrze sprawdzi się na śniadanie, ale nie przed treningiem.

Jogurt naturalny z muesli owocowym i truskawkami pokrojonymi w plasterkiJogurt naturalny z muesli owocowym i truskawkami pokrojonymi w plasterki Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Truskawki z makaronem

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie - najlepiej świderki z semoliny durum albo pełnoziarniste. Umyte i obrane z szypułek truskawki podziel na cząstki. Wyłożony na talerz makaron polej jogurtem naturalnym i posyp truskawkami. Dodaj trochę cukru na wierzch. To pełne obiadowe danie.

Truskawki z twarożkiem

Umyj truskawki i obierz je z szypułek. Pokrój na cząstki (połówki, ćwiartki, w zależności od wielkości). Twarożek półtłusty rozdrobnij widelcem, podaj do niego jogurt naturalny, cukier (lub ksylitol) i wymieszaj. Pozostaw na chwilę, żeby cukier się rozpuścił. Dodaj do twarożku truskawki. To danie spełni funkcję sycącego posiłku po treningu albo deseru.

Dołącz do nas na Facebooku.

Tekst: Magda Ostrowska-Dołęgowska

Copyright © Agora SA