Pyszny miks bananowy

Banany, nie dość, że bardzo smaczne i łatwe w użyciu - są bardzo dobrym źródłem węglowodanów dla biegaczy. Dzięki naturalnemu "opakowaniu", które tworzy niejadalna skórka, można je zjeść w każdych warunkach. Maratończycy znają je doskonale z punktów żywieniowych dużych imprez, a wielu z nas traktuje banany jako pierwszą rzecz do przekąszenia po powrocie z treningu.

Węglowodany zawarte w bananach są łatwo trawione przez układ pokarmowy człowieka. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Wysoka zawartość tych właśnie cukrów nadaje pyszny, słodki smak dojrzałym bananom. Poza tym, owoce te zawierają błonnik, chociaż nie jest go tak dużo jak w zbożach. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one, mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności, być wiodącym składnikiem diet odchudzających. Okazuje się, że zjadając dwa małe banany, wchłaniamy o 5 gramów więcej błonnika, niż jedząc np. 100 gramów orzechów. Banany zawierają bardzo mało tłuszczu, ale znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych.

Skórki bananów świetnie sprawdzają się w oczyszczaniu wodySkórki bananów świetnie sprawdzają się w oczyszczaniu wody Fot. Steve Hopson na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic Co dobrego siedzi w bananach? w 100g bez skórki: - białka: 1,1 g - węglowodany: 23 g - tłuszcze: 0,3 g - błonnik: 2,6 g - witaminy: C - 8,7 mg, poza tym z grupy B, witamina A, D, E - makroelementy: Fosfor: 22 mg Wapń: 5 mg Magnez: 27 mg Potas: 358 mg Sód: 1 mg Zawierają pierwiastki śladowe, takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.

Wartość energetyczna: 89 kcal = 373 kJ

Koktajl bananowy

Od razu po powrocie do domu z treningu możemy zafundować sobie szybkie i smaczne uzupełnienie węglowodanów i białka. Koktajl bananowy możemy zrobić na bazie mleka albo jogurtu naturalnego. Wystarczy zmiksować owoce z mlekiem lub jogurtem w blenderze. Jeśli owoce są cierpkie możemy dodać troszkę cukru.

Dołącz do nas na Facebooku.

Copyright © Agora SA