Regeneracja po treningu

Korzyści płynące z uprawiania sportu są niezaprzeczalne. Im poważniej traktujemy aktywność, tym większą uwagę powinniśmy zwrócić na sposób odżywiania. Co należy jeść, by móc cieszyć się sportem, radzi dietetyk Aneta Łańcuchowska, właścicielka poradni dietetycznej "hälsa".

Odpowiednia dieta może nie tylko zwiększyć osiągnięcia treningowe, ale co najważniejsze, może skutecznie przyspieszyć regenerację po wysiłku sportowym, jak również umożliwić pełne wykorzystanie dobroczynnego wpływu uprawiania sportu na organizm.

Nie zapominając o żelaznych regułach odżywiania, które muszą być spełnione aby można było w pełni cieszyć się codzienną, zwiększoną aktywnością, podpowiem Wam o co możecie dodatkowo wzbogacić dietę, aby wpłynąć na poziom odporności organizmu, wzmocnienie oraz szybkość procesu regeneracji po wysiłku.

Dieta bogata w antyoksydanty

Dieta uodparniająca powinna być bogata w antyoksydanty, których najlepszym źródłem są warzywa i owoce, wśród nich te najcenniejsze pod kątem wzmacniającym to marchewka, papryka, pomarańcza oraz grejpfruty . Najwięcej przeciwutleniaczy, czyli związków zwalczających wolne rodniki i pomagających utrzymać odporność organizmu na odpowiednim poziomie mają właśnie czerwone warzywa i pomarańczowe owoce m.in. za sprawą beta-karotenu jak i witaminy C. Beta-karoten chroni błonę śluzową dróg oddechowych przed zarazkami, jak również zwiększa liczbę komórek układu odpornościowego. Witamina C natomiast aktywizuje białe krwinki do walki z infekcją oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Jeżeli nie macie możliwości kupna świeżych warzyw, możecie zastąpić je mrożonkami. Wbrew obiegowym opiniom mrożonki tracą jedynie niewielkie ilości witamin i składników mineralnych i z powodzeniem mogą być "dostarczycielem" niezbędnych mikro i makroelementów. Regularne spożywanie warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty, zmniejsza szansę na "złapanie" infekcji lub przynajmniej skraca czas ich trwania.

Pamiętaj o uzupełnieniu glikogenu

Równie ważne aby oprócz produktów uodporniających zwrócić uwagę na produkty w diecie pozwalające na szybkie uzupełnianie zarówno glikogenu jak i regenerację włókien mięśniowych.

Produkty odgrywające kluczową rolę w uzupełnianiu glikogenu to węglowodany natomiast te uczestniczące w odbudowie mikrouszkodzeń w mięśniach to produkty białkowe . Dobrym źródłem węglowodanów są: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasza lub makaron , natomiast bogate źródła pełnowartościowego białka to m.in. ryby np. dorsz, pstrąg, nabiał jak i chude mięso np. kurczak lub indyk.

Wyniki badań naukowych wskazały iż proces odbudowy glikogenu w mięśniach zachodzi sprawniej kiedy łączymy węglowodany z białkami dlatego warto aby w jadłospisie małego sportowca właśnie tak skomponowane posiłki pojawiały się regularnie.

Aneta Łańcuchowska - dyplomowany dietetyk oraz pasjonatka zdrowej i smacznej kuchni. Właścicielka wiodącej na stołecznym rynku Poradni Dietetycznej "hälsa" ( www.halsa.pl ) oraz prowadząca program dietetyczno-kulinarny "Pożegnanie z wagą" na TVN Meteo Active. Swoje umiejętności kulinarne udowadnia nie tylko w swoim autorskim programie telewizyjnym ale również prowadząc blog Pysznie i Zdrowo .

źródło: Okazje.info

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.