"Sernik" jaglany z polewą daktylową [PRZEPIS]

Sernik jaglany to ciasto ciężkie, sycące i obłędnie smaczne. Stanowi porządną dawkę węglowodanów, jednak dzięki roślinnym składnikom to także solidna porcja składników odżywczych. Polecamy zarówno do porannej kawy oraz jako przekąskę przed lub po treningu.

Składniki na ciasto:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 łyżeczka soli

2/3 szklanki orzechów nerkowca

2/3 szklanki soku cytrynowego

2/3 szklanki syropu klonowego

Fot. Magdalena Tabaczyk

Składniki na spód:

100 g migdałów

30 g wiórków kokosowych

30 g syropu klonowego (lub innej substancji słodzącej)

Składniki na polewę:

szklanka suszonych daktyli

2 łyżki masła orzechowego (o zawartości min. 90 proc orzechów)

1/4 szklanki mleka roślinnego (jeśli uważamy, że polewa jest zbyt gęsta)

Przygotowanie:

Spód: Migdały moczymy przez 8 godzin. Wodę odlewamy, migdały wrzucamy do naczynia. Wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy syrop klonowy, blendujemy. Powstałą miazgę układamy w brytfance.

Ciasto: Nerkowce moczymy przez ok. 8 godzin. Kaszę płuczemy, następnie gotujemy przez ok. 20 min (woda ma się wygotować). Porcjami mielimy w blenderze kaszę i orzechy, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dolewamy sok z cytryny i syrop klonowy. Masę wlewamy do brytfanki na przygotowany wcześniej spód. Przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy na noc do lodówki.

Polewa: Daktyle moczymy przez 1 godzinę w chłodnej wodzie. Płuczemy, miksujemy, dodajemy masło orzechowe i mleko. Mieszamy, polewamy nią gotowe ciasto. Możemy nasz deser dodatkowo posypać dowolnymi orzechami, wiórkami kokosowymi i/lub wiórkami czekoladowymi.

Zobacz wideo
Zobacz wideo
Copyright © Agora SA