Składniki na ciasto:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki orzechów nerkowca
2/3 szklanki soku cytrynowego
2/3 szklanki syropu klonowego
Fot. Magdalena Tabaczyk
Składniki na spód:
100 g migdałów
30 g wiórków kokosowych
30 g syropu klonowego (lub innej substancji słodzącej)
Składniki na polewę:
szklanka suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego (o zawartości min. 90 proc orzechów)
1/4 szklanki mleka roślinnego (jeśli uważamy, że polewa jest zbyt gęsta)
Przygotowanie:
Spód: Migdały moczymy przez 8 godzin. Wodę odlewamy, migdały wrzucamy do naczynia. Wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy syrop klonowy, blendujemy. Powstałą miazgę układamy w brytfance.
Ciasto: Nerkowce moczymy przez ok. 8 godzin. Kaszę płuczemy, następnie gotujemy przez ok. 20 min (woda ma się wygotować). Porcjami mielimy w blenderze kaszę i orzechy, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dolewamy sok z cytryny i syrop klonowy. Masę wlewamy do brytfanki na przygotowany wcześniej spód. Przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy na noc do lodówki.
Polewa: Daktyle moczymy przez 1 godzinę w chłodnej wodzie. Płuczemy, miksujemy, dodajemy masło orzechowe i mleko. Mieszamy, polewamy nią gotowe ciasto. Możemy nasz deser dodatkowo posypać dowolnymi orzechami, wiórkami kokosowymi i/lub wiórkami czekoladowymi.