Pestki z dyni zmienią sałatkę w skarbnicę wartości odżywczych [PRZEPIS]

Czasami warto postarać się o to, żeby sałatka nabrała nieco innego smaku niż zawsze. Za sprawą pestek dyni zwykła sałatka nabiera nie dość, że innego smaku, to fenomenalnych wartości odżywczych dla organizmu.

Pestki z dyni - jeden składnik i sałatka zamienia się w skarbnicę wartości odżywczych

Składniki

  • rukola
  • ser pleśniowy
  • pomidory koktaljlowe
  • pestki dyni
  • oregano, bazylia

W tym przypadku wystarczy, żebyście przygotowali sobie miskę i produkty potrzebne do wykonania tej sałatki. Na samym dnie wsypcie rukolę, później pokrójcie koktajlowe pomidory - one będą stanowić następną warstwę. Na samym końcu możecie położyć ser pleśniowy i wszystko posypcie pestkami dyni, które dadzą fajne uczucie chrupkości. Przyprawcie oregano i bazylią.

Pestki z dyni i ich niesamowite właściwości

Jeżeli chodzi o samą dynię, to zawiera ona witaminy B, B1, B2, a oprócz tego znajdzie się tam miejsce dla witaminy C. Jeżeli chodzi natomiast o same pestki, zawierają olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. W związku z tym same w sobie polecane są osobom z miażdżycą i wysokim cholesterolem. Wapń, magnez i cynk, które znajdują się w pestkach wzmacniają kości i zapobiegają osteoporozie.

Można by wyciągać mnóstwo plusów, które mają wpływ na samo zdrowie. Nie zmienia to również faktu, że pestki dyni mają dość ciekawy smak. Przy połączeniu z pomidorami, rukolą i serem pleśniowym stały się "wisienką" na torcie.

 

Dodaj do śniadania coś, co ma szereg wartości odżywczych!

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ