Choć nasiona chia stały się ostatnio popularne, dużo osób dalej nie wie, jaki potencjał niosą za sobą i jak można je wykorzystać. Z nasion przygotowuje się najczęściej pudding. Jest on tylko jedną z tysiąca możliwości. Chia sprawdzi się również w pożywnych sałatkach, kanapkach, koktajlach i jako dodatek do jajecznicy.
Chia pudding najczęściej przygotowywany jest na bazie mleka. Nasiona najlepiej smakują z mlekiem kokosowym albo migdałowym. Jeżeli natomiast chodzi o owoce, to chia idealnie komponuje się w smaku z żurawiną, granatem czy mango. Zdecydowanie rzadziej nasiona przygotowywane są wytrawnie. W smaku pasują z jajecznicą albo jako dodatek do warzywnych kanapek i pożywnych sałatek. Ludzie prowadzący aktywny tryb życia chętnie sięgają po nasiona, ponieważ potrafią wypełnić zapotrzebowanie organizmu na magnez, mangan i fosfor. Warto zatem wprowadzić ten produkt do swojej diety.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ