Zanim wyrzucisz skórkę od banana, bądź świadomy tego, że można ją wykorzystać w codziennym życiu - oto kilka jej zastosowań.
Banan jest źródłem witamin i składników mineralnych. fot. Shutterstock
Podczas intensywnych treningów biegacze narażeni są na wszelkiego rodzaju kontuzje. Często mają problemy z kolanami albo pojawiają się rany na stopach, które najczęściej związane są złym doborem butów. Skórki od banana posiadają specyficzne enzymy, które zmniejszą ból przy otarciach i zadrapaniach. Mało tego - potrafią też załagodzić swędzenie, które spowodowane jest ukąszeniem komara.
Kolor banana wskazuje na to, że zęby powinny być od nich raczej żółte, a jak się okazuje skórka ma takie działania, które wpływają na ich wybielanie. Wszystko za sprawą potasu, fosforu czy magnezu. Wystarczy, żeby codziennie nacierać zęby po ich umyciu. Pięknym uśmiechem będzie można pochwalić się podczas zawodów, na których zawsze robione są fotorelacje.
Jedna z najbardziej uciążliwych sytuacji. Na drzazgi narażeni są również biegacze. Jakieś rozciąganie na drewnianej nawierzchni albo szybka rozgrzewka z wykorzystaniem pnia drzewa? Wszystko może się zdarzyć. Otóż okazuje się, że skórka od banana ma właściwości rozmiękczające. Należy przykleić plastrem skórkę od strony miąższu do miejsca, gdzie wbiła się drzazga. Po chwili problem powinien zostać rozwiązany, drzazgę będzie można bez problemu wyciągnąć.
Skórki bananów świetnie sprawdzają się w oczyszczaniu wody Fot. Steve Hopson na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic
Skórka od banana ma również pozytywny wpływ na skórę człowieka. Olejki i minerały zawarte w niej nawilżą skórę, rozjaśnią i nawet pomogą pokonać trądzik. Skóra biegaczy narażona jest szczególnie na problemy spowodowane warunkami atmosferycznymi (mróz, upał). Wymienione właściwości odpowiednio zregenerują skórę.
Co ciekawe skórka od banana podobno działa na zarysowane płyty CD, jest świetnym nawozem dla roślin i okazuje się, że nada się również jako pasta do skórzanych butów.
Kto by pomyślał... Warto zatem pamiętać i wykorzystać potencjał bananów do samego końca!
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ