Przepis na kokosową tapiokę z bananami i migdałami [BEZ GLUTENU]

Tapioka może być idealnym składnikiem zagęszczającym. Praktycznie w ogóle nie ma smaku, ale w 90 proc. składa się z węglowodanów. Oprócz tego nie posiada glutenu i cholesterolu. Sprawdźcie przepis na pyszną tapiokę.

 

tapioka, deser, dietaOatmeal and Figs, Aneta Marcol

Warto wiedzieć, że tapioka pozyskiwana jest z korzenia manioku. Na samym początku jest mielona, a później suszona. Wszystkie te czynności prowadzą do usunięcia toksycznych i trujących właściwości. W Singapurze czy Brazylii jest podstawowym elementem diety. W Polsce tapioka wciąż jest nieznana, ale coraz częściej podbija kubki smakowe Polaków.

Składniki na 4 porcje:

- 1 puszka mleka kokosowego;

- 300 ml mleka roślinnego (użyłam mleka ryżowego);

- 1/3 szklanki drobnych kulek tapioki;

- 1/4 szklanki syropu z agawy lub syropu z daktyli;

- 1/2 szklanki daktyli namoczonych w wodzie na noc;

banany i uprażone migdały do dekoracji.

TapiokaOatmeal and Figs, Aneta Marcol

Przygotowanie:

1. Zalać tapiokę mlekiem na godzinę. Po upływie tego czasu dodać syrop z agawy i doprowadzić do wrzenia po czym gotować od 20 - 30 minut. Odstawić na około 20 minut.

2. W międzyczasie zając się przygotowaniem karmelu. Z namoczonych daktyli odlać wodę (można ją zostawić do słodzenia owsianek lub samej tapioki. Następnie zmiksować blenderem na gładką pastę. Na dnie pucharków lub szklanek wyłożyć karmel z daktyli, następnie przykryć go tapioką. Zostawić desery do całkowitego wystudzenia po czym wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.

3. Przed podaniem udekorować desery ulubionymi dodatkami - ja użyłam bananów, oraz uprażonych płatków migdałowych.

 

instagram

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ