Sytuacja jest niezwykle prosta. Miód jest doskonałym źródłem cukrów, które spalane są podczas treningu. W tym wypadu biegania . Produkt pszczeli składa się głównie z fruktozy oraz glukozy. Ma w sobie również 2 proc. sacharozy, 7 proc. maltozy oraz 17 proc. wody. Można nazwać go benzyną napędową dla biegaczy.
miód Fot. 123RF
Miód bardzo łatwo wprowadzić w dietę i można nazwać go naturalnym izotonikiem. Ponadto niektórzy biegacze nie trenują bez odpowiedniego doładowania, które znajdują właśnie w miodzie.
Bez problemu miód można zjadać w różnej postaci. Sprawdzi się idealnie na kanapce. W napojach można dodawać do wody lub herbaty. Miód również wykorzystywany jest w smakołykach sportowych. Dobrym przykładem są chociażby poręczne i smaczne batoniki miodowe. Produkt bez problemu sprawdzi się również w jogurtach i owsiankach.
Miód oczywiście może mieć również swoje minusy. Nie będzie dobry dla osób, które mają na niego uczelnie. Pamiętajcie, żeby jeść miód ze sprawdzonych źródeł. W przeciwnym razie może okazać się tylko pozornie zdrowy .
1. http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/ciecierzycazmiodem
2 . http://polskabiega.sport.pl/energetycznebatony
3. http://polskabiega.sport.pl/ciasteczkaowsiane
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ