Bakalie i kasza jaglana? To idealne połączenie na energetyczne batony [PRZEPIS]

Biegacze kochają batony. Szczególnie te, które zapewnią mnóstwo energii i dadzą kopa na zapęd. Oto kolejny przepis.

Przepis przygotował WEGANON.

PolskaBiega

SKŁADNIKI:

- szklanka suchej kaszy jaglanej,

- 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (idealne będzie orzechowe lub migdałowe),

- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,

- pół szklanki pestek słonecznika,

- pół szklanki wiórków kokosowych,

- pół szklanki rodzynek,

- pół szklanki suszonej żurawiny,

- pół szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów,

- kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,

- 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan,

- łyżeczka cynamonu.

PolskaBiega

WYKONANIE:

- kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczy. Przenieść do garnka. Dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić,

- kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki. Za pomocą rąk dokładnie wymieszać składniki. Masa powinna być lekko gliniasta,

- sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić,

- dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch

- piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na batony. Strukturę mają bardziej gąbczastą niż spieczone kamienie.

instagram

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ