Co powiecie na zdrową przekąskę, która jest zamiennikiem jednego z najbardziej popularnych fas foodów?
Tomasz Repeta
SKŁADNIKI:
- kalafior,
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- ząbek czosnku,
- papryka ostra,
- sól i pieprz,
- oregano i bazylia,
- bułka tarta.
PolskaBiega Tomasz Repeta Tomasz Repeta
PRZYGOTOWANIE:
1. Na samym początku musicie ugotować kalafior (pamiętajcie o osoleniu wody), po ugotowaniu należy go ostudzić. (Z jednej główki jesteście w stanie przygotować całą michę. My wykorzystaliśmy połowę.).
2. Przygotujcie sobie dwie miski i blachę.
3. Do jednej wsypcie mąkę, wlejcie mleko i dodajcie czosnek, paprykę, oregano, bazylię, sól i pieprz.
4. Wszystko wymieszajcie, żeby nie było grudek.
5. W drugiej misce wysypcie bułkę tartą (jeżeli chcecie, możecie też wsypać płatki kukurydziane). W pierwszej kolejności maczacie wszystkie różyczki w przygotowanej mazi, a później w bułce tartej.
6. Gotowe odkładacie na blachę. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie około 20-30 minut. Miejcie jednak wszystko na oku, ponieważ nuggetsy mogą zrobić się za twarde.
7. Kalafior możecie jeść z dowolnie przygotowanym dipem.
PolskaBiega Instagram tomrep
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ