Euro 2016 trwa w najlepsze. Polska - nie zapeszając - do tej pory radzi sobie całkiem nieźle. Z wielkim zaangażowaniem oglądamy kolejne zmagania Polaków, po których musimy porządnie wybiegać emocje. Zanim włączycie dzisiaj mecz - zróbcie zdrowe przekąski, dzięki którym emocje będą jeszcze większe i... smaczniejsze.
1. Chipsy z jarmużu
Jarmuż fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl fot. Łukasz Falkowski / Agencja Gazeta
SKŁADNIKI:
- jarmuż,
- oliwa,
- papryka słodka wędzona,
- czosnek,
- sól, pieprz,
- oregano,
- bazylia.
PRZYGOTOWANIE:
Forma chipsów jest czymś ciekawym.
Przygotowanie jest banalnie proste. Urywacie listki jarmużu i wrzucacie je do miseczki. Kiedy będziecie mieli odpowiednia ilość, dodajcie odrobinę oliwy i wszystkie przyprawy - według uznania.
Pamiętajcie, żeby pozbyć się grubych łodyg i nie dodać zbyt dużo oliwy, bo jarmuż będzie tłusty i będziecie musieli go przed spożyciem wysuszyć. Co jest niekomfortowe przy przygotowywaniu chipsów.
2. Prażona ciecierzyca
Pieczona ciecierzyca z miodem i cynamonem popsugar.com popsugar.com
SKŁADNIKI:
- 400 g ciecierzycy,
- 1/2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 łyżeczka cynamonu,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- odrobina soli.
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść w niej ciecierzycę. Piecz przez ok. 45 minut. Przygotuj w tym czasie sos: wymieszaj oliwę, miód i przyprawy. Gdy ciecierzyca będzie jeszcze gorąca polej ją sosem. Wymieszaj, piecz jeszcze przez ok. 10 minut.
Jedna porcja to 146 kcal, 6 g białka, 4 błonnika.
3. Frytki z marchewki i pietruszki
ZDROWE FRYTKI Z MARCHEWKI I PIETRUSZKI SztukaStudiowania SztukaStudiowania
SKŁADNIKI:
- marchewki - może być również seler albo pietruszka,
- papryka wędzona słodka, bazylia, oregano,
- kilka kropel oliwy z oliwek dla smaku,
- DIP: z 1 pomidora i szczypty czerwonej papryki, pieprzu, soli i bazylii (zblendowane). Lub w łagodnej wersji: kilka łyżek stołowych naturalnego, greckiego jogurtu z czosnkiem i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE:
Ten przepis nie wymaga dużego nakładu pracy i jest bardzo prosty. Na samym początku obierzcie i pokrójcie wybrane warzywa.
Najlepiej pokroić na kształt frytek. Wszystko przyprawcie bazylią, papryką słodką wędzoną, bazylią i oregano. Przyprawione frytki wyłóżcie na blasze i skropcie odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko pieczcie przez ok. 20-30 minut w 220 stopniach.
4. Chipsy z batatów
Chipsy z batatów Fot. Małgorzata Minta Fot. Małgorzata Minta
SKŁADNIKI:
- batat,
- rozmaryn,
- oliwa z oliwek.
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój bataty w słupki, skrop delikatnie oliwą, przypraw rozmarynem i zapiecz w piekarniku.
5. Nuggetsy z kalafiora
PolskaBiega Tomasz Repeta Tomasz Repeta
SKŁADNIKI:
- kalafior,
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- ząbek czosnku,
- papryka ostra,
- sól i pieprz,
- oregano i bazylia,
- bułka tarta.
PRZYGOTOWANIE:
1. Na samym początku musicie ugotować kalafior (pamiętajcie o osoleniu wody), po ugotowaniu należy go ostudzić. (Z jednej główki jesteście w stanie przygotować całą michę. My wykorzystaliśmy połowę.).
2. Przygotujcie sobie dwie miski i blachę.
3. Do jednej wsypcie mąkę, wlejcie mleko i dodajcie czosnek, paprykę, oregano, bazylię, sól i pieprz.
4. Wszystko wymieszajcie, żeby nie było grudek.
5. W drugiej misce wysypcie bułkę tartą (jeżeli chcecie, możecie też wsypać płatki kukurydziane). W pierwszej kolejności maczacie wszystkie różyczki w przygotowanej mazi, a później w bułce tartej.
6. Gotowe odkładacie na blachę. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie około 20-30 minut. Miejcie jednak wszystko na oku, ponieważ nuggetsy mogą zrobić się za twarde.
7. Kalafior możecie jeść z dowolnie przygotowanym dipem.
Teraz tylko zostaje nam czekać na mecz! POLSKA!
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ