"Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza" zawita do księgarni w całym kraju już 4 kwietnia!

Zamierzasz rozpocząć przygodę z bieganiem? A może trenujesz regularnie lub przygotowujesz się do zawodów biegowych? Jeżeli bieganie jest częścią Twojego życia, ta książka jest dla Ciebie. "Run&Cook" pomoże Ci dobrać optymalną dietę na każdy poziom treningowy.

Już 4 kwietnia „Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza” zawita do księgarni w całym kraju. Blisko 100 smakowitych przepisów okraszonych solidną dawką porad doświadczonego dietetyka sportowego.

Część merytoryczną książki przygotowała Jagoda Podkowska, dietetyk sportowy Blueberry Health & Diet , za smaczne przepisy i wykonanie odpowiada Michał Toczyłowski - biegacz amator,  kucharz w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

'RUN&COOK. Kulinarny poradnik biegacza''RUN&COOK. Kulinarny poradnik biegacza' wydawnictwo Filo

Kulinarny poradnik biegacza podzielony jest na trzy główne części:

* dla amatorów,

* osób biegających regularnie,

* oraz dla tych, którzy przygotowują się do startów w zawodach.

'Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza''Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza' wydawnictwo Filo

Wraz z rosnącym zaangażowaniem w treningi organizm sportowca ma coraz większe potrzeby dietetyczne – od zdrowego odżywiania na wstępnym etapie, przez zapewnienie regeneracji po intensywnym wysiłku, wspomaganie stawów poddawanych ciągłym przeciążeniom, dostarczanie odpowiedniej ilości energii, po wzmacnianie układu odpornościowego, aby lepiej radził sobie z infekcjami. „Run&Cook” będzie z Tobą w każdej sytuacji, dając zarówno solidne podstawy merytoryczne, jak i zaplecze łatwych, efektywnych i przede wszystkim smacznych posiłków.

'Run&Cook''Run&Cook' fot.: wyd. filo

Chcesz wiedzieć, co zjeść na śniadanie mistrza przed startem w zawodach biegowych?

Potrzebujesz bomb antyzapalnych, pobudzających metabolizm i działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo?

A może brakuje Ci przepisów na smaczne i zdrowe izotoniki?

Wszystko znajdziesz w „Run&Cook” z podaną wartością energetyczną i oznaczeniami: danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.

'RUN&COOK. Kulinarny poradnik biegacza''RUN&COOK. Kulinarny poradnik biegacza' wyd. Filo

Zatem: READY, STEADY, GO!

Dobrze dobrana i zbilansowana dieta daje mi energię, podnosi pewność psychiczną i pozwala walczyć na najwyższym światowym poziomie”.

Patrycja Bereznowska – mistrzyni świata w biegu 24-godzinnym, rekordzistka świata w biegu 24 i 48- godzinny.

Dzięki prawidłowemu odżywianiu mogę nie tylko mocno trenować, lecz przede wszystkim szybko się regeneruję, dużo lepiej czuję na co dzień, a w rezultacie osiągam wymarzone cele na zawodach


Bartosz Olszewski
najlepszy biegacz Wings For Life World Run 2017, autor bloga Warszawski Biegacz.

Od tego, czym »zatankujemy« nasz organizm, zależy nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Kiedy uprawiamy regularnie sport, odżywianie staje się jeszcze ważniejsze, bo to od tego, co zjemy, zależy, czy będziemy mieć siły i chęci na trening. Wyznaję kilka zasad w kuchni, ale najważniejsza brzmi: jak najmniej przetworzonego jedzenia.

Anna Szczypczyńskaautorka bloga Panna Anna Biega i książki „Zakochaj się w bieganiu”

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.