Posiłki dla biegacza [5 PRZEPISÓW]

Pięć prostych przepisów na przekąskę po treningu, przyda się zwłaszcza wtedy, gdy wracamy zmęczeni i nie chcemy spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Część z nich możemy przygotować jeszcze przed wyjściem z domu, a potem tylko upiec/odgrzać. Smacznego biegowego wszystkim.
Wątróbka inaczej - z sałatą i granatem Wątróbka inaczej - z sałatą i granatem Dota Szymborska

Wątróbka inaczej - z sałatą i granatem

Składniki:

 

  • ? opakowania mrożonych śliwek,
  • mieszanka sałat,
  • 100ml wytrawnego czerwonego wina (na warsztatach było pół wytrawne, a ja jestem przekonana, że z wytrawnym danie byłoby smaczniejsze),
  • mąka,
  • cukier,
  • olej,
  • wątróbka drobiowa,
  • płatki migdałowe,
  • dojrzały granat,
  • rukola.

 

Przygotowanie:

 

Na patelni prażymy płatki migdałów. Odkładamy na bok. Na patelnię wsypujemy cukier, gdy tylko zacznie się karmelizować (a nie palić) wsypujemy mrożone śliwki. Dolewamy wina i dusimy około 20 minut. Wątróbkę myjemy, kroimy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z olejem. Granat przecinamy na pół, następnie przełamujemy i z ćwiartek wypadają pestki. Układamy sałatę z rukolą na talerzu, na to wątróbkę z patelni. Polewamy sosem śliwkowym, osypujemy pestkami granatu i płatkami migdałów. Wszystko zajmie nam około 30 minut.

Szparagi zapiekane w szynce Szparagi zapiekane w szynce Dota Szymborska

Szparagi zapiekane w szynce

Składniki:

 

  • 9 szparagów (cienkich, jeżeli są grube należy odciąć zdrewniałe końcówki),
  • 9 plasterków szynki Serrano,
  • oliwa,
  • sól morska i cukier palmowy.

 

Przygotowanie:

 

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić (sól morska) i dodać odrobinę cukru palmowego. Cienkie szparagi gotować przez 7 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Szparagi wyjąć z wody, odczekać aż nie będą zbyt gorące. Zawinąć w plastry szynki, ułożyć w naczyniu i skropić oliwą. Piec około 15 minut, lub krócej tak, by nie spalić szynki. Nie martwcie się, tłuszczyk się wytapia a świetny smak zostaje!

Szpinak - wegańska chińska przekąska Szpinak - wegańska chińska przekąska Dota Szymborska

Szpinak - wegańska chińska przekąska

Składniki (jako przystawka dla 2 osób):

 

  • 250g liści szpinaku (młodych, bez twardych łodyżek),
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych,
  • 1 łyżka posiekanego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka cukru.

 

Przygotowanie:

 

Starannie umyć szpinak, chyba, że kupiliśmy już taki umyty wcześniej. Jeżeli listki są większe to oderwać ogonki liści. Patelnie rozgrzać. Wlać olej, poczekać aż będzie tak gorący, że zacznie dymić. Wrzucić czosnek i sól. Smażyć około 10 sekund, starannie mieszać. Następnie wrzucić szpinak i mieszać przez kolejne 2 minuty, po to by liście pokryły się olejem. Gdy szpinak zacznie zmniejszać swoją objętość, tak około o 1/3, dodać cukier. Smażyć jeszcze przez 4 minuty. Odcedzić na sitku z nadmiaru wody i oleju. Podawać od razu.

Rozgrzewająca kalafiorowa zupa Rozgrzewająca kalafiorowa zupa Dota Szymborska

Rozgrzewająca kalafiorowa zupa

Składniki:

 

  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800g kalafiora, czyli jeden średniej wielkości,
  • oliwa,
  • 200g sera Cheddar,
  • rosół, 1.8l (najlepiej domowy),
  • łyżeczka musztardy,
  • pieprz, sól i świeżo tarta gałka muszkatołowa.

 

Przygotowanie:


Marchewkę albo bardzo starannie umyć albo oskrobać  (ja tak zrobiłam), obrać ze skóry seler. Marchewkę pokroić w plasterki, seler w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek też. Kalafior podzielić na małe różyczki. Wszystkie warzywa smażyć na dużej patelni aż będą miękkie ale nie rozpadające się. Na tarce utrzeć ser. Doprowadzić rosół do wrzenia. Wrzucić warzywa. Gotować przez około 10 minut. Po 10 minutach dosypać sera i dodać musztardy. Starannie zamieszać. Zdjąć z palnika. Blenderem zrobić z zupy krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Posypać groszkiem ptysiowym (opcjonalnie).

Tortilla de patatas Tortilla de patatas Dota Szymborska

Tortilla de patatas

Składniki (duża tortilla):

 

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 150g surowej kiełbasy chorizo,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 jajek,
  • oliwa, sól i pieprz.

 

Przygotowanie:


Z papryk usunąć gniazda nasienne. Porwać je na średniej wielkości kawałki. Nalać na patelnie dużo oliwy. Gdy już będzie rozgrzana smażyć paprykę aż będzie miękka, dodać pokrojone w plasterki chorizo. Odcedzić, tłuszczu nie wylewać. Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Smażyć na tłuszczu odlanym z papryk i chorizo. Najlepiej partiami. Przełożyć ziemniaki na sitko, na patelnię nalać troszkę tłuszczu. Jajka wbić do miski i starannie wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami, dodać sól i pieprz. Wlać na patelnię. Gdy hiszpański omlet będzie dymić, przyłożyć talerz do patelni, szybko odwrócić i smażyć z drugiej strony.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.