Zielone liście jarmużu stanowią bardzo często ozdobnik potraw, a tymczasem mogą one być jednym z podstawowych składników obiadu. Jarmuż jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo i magnez, czyli składniki, których zapotrzebowanie wybitnie wzrasta wśród osób, które intensywnie uprawiają sport. Jarmuż nie zawiera kwasu szczawiowego (w przeciwieństwie np. do szpinaku), więc jednocześnie nie utrudnia wchłaniania wapnia.
Witaminy A, B, C, E wspomagają regenerację organizmu oraz są pomocne przy budowaniu odporności. Witamina K odpowiada między innymi za krzepliwość krwi oraz wychwytywanie wapnia przez kości. Jarmuż posiada silne właściwości antyoksydacyjne, a także wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolu, obniżając ich stężenie we krwi i zapobiega chorobie miażdżycowej.
ok. 200 g jarmużu
1/4 szklanki nerkowców
1/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki oleju roślinnego
łyżeczka soku z cytryny
przyprawy: pieprz, sól
parmezan (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę. Podawaj z makaronem. Opcjonalnie posyp parmezanem i ziarnami słonecznika. Jeśli pesto wydaje ci się za gęste, dolej wody lub oleju.
Danie wspaniale komponuje się z sałatką z pomidorów i sałaty.
Zdrowa, kolorowa i szybka do przygotowania potrawa. Wybierz jedną z roślin strączkowych (soczewicę, ciecierzycę lub fasolę) i kolorowe warzywa, a za każdym razem otrzymasz trochę inne danie. Jest to także dobry pomysł na wykorzystanie kawałków warzyw, które zostały z przygotowania innych potraw. Zimą możesz korzystać z warzyw mrożonych.
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy
1 cebula
3 duże liście jarmużu (bez twardej łodygi)
1 mała czerwona papryka (może być mrożona)
1/4 surowego kalafiora lub brokułu
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można zastąpić innymi strączkami: soczewicą, fasolą)
olej do smażenia
sól, pieprz, sos sojowy
POLECAMY: 5 PRZEPISÓW NA SZYBKIE PRZEKĄSKI DLA BIEGACZY
Wykonanie:
Kaszę bulgur przepłucz na sitku i wrzuć do wrzątku (2 szklanki) na 10 minut.Na oleju zrumień cebulę. Dodaj drobno pokrojony jarmuż i całość podsmaż. Paprykę pokrój w kostkę, kalafiora lub brokuł na drobne kawałki. Dodaj warzywa na patelnię.Gdy warzywa zmiękną dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę, kaszę bulgur i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podgrzej aby całość była ciepła.
Przepis przygotowała: Maria Pabich www.jakzdrowozyc.pl
Składniki:
2 średniej wielkości buraki
1 szklanka kaszy jaglanej
1 cebula
200 g jarmużu
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
przyprawy: sól, pieprz, kolendra
olej/oliwa
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną i buraki gotować do miękkości. Cebulę posiekać. Buraki trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę siekamy drobno i szklimy na patelni. Jarmuż drobno kroimy i dusimy na patelni z małą ilością tłuszczu. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy bułką tartą, smażymy na małej ilości tłuszczu.
Kotleciki rewelacyjnie smakują z sosem pomidorowym.
DIETA BIEGACZA: CO NALEŻY JEŚĆ PRZED TRENINGIEM