Zazwyczaj przed treningiem sięgamy po banany lub czekoladę. A gdyby tak przekąsić coś bardziej wartościowego? Oto 5 przepisów, które powinny zadowolić podniebienie każdego biegacza.
Domowe bułeczki gryczano-żytnie
Anna Dziedzic - trener personalny, instruktor fitness, pasjonatka biegania. Autorka programu Be Fit Mom
Składniki:
350 g mąki gryczanej
50 g mąki żytniej
0,5 litra przegotowanej wody
250 g twarogu
1 jajko
100 g otrąb gryczanych
50 g otrąb orkiszowych
2 łyżki cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek ksylitolu
garść suszonych moreli
garść suszonych śliwek
garść dowolnych ziaren
JESZ I CHUDNIESZ! 10 PRODUKTÓW SPALAJĄCYCH TŁUSZCZ
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miksera, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać masę łyżką, piec w temperaturze 180 stopni, przez 1 godzinę. Opcjonalnie: do masy można dodać drożdże, wtedy bułeczki będą wyższe.
Składniki:
120 g mąki amarantusowej
3 dojrzałe banany
1 dojrzałe awokado
7 daktyli
70 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, rozgnieść i ulepić kulki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
Składniki:
4 łyżki serka wiejskiego
1/2 mango lub kaki
1 łyżeczka kardamonu
cynamon
Przygotowanie:
Warstwowo nakładać poszczególne składniki, zaczynając od 2 łyżek serka wiejskiego.
Składniki:
250 g twarogu
2 jajka
3 łyżki ksylitolu
50 ml mleka
30 g lnu
garść moreli suszonych
gryka i owies ekspandowany
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce jajka, mleko, ksylitol, len, twaróg oraz pocięte na paseczki morele. Stwórz gęstą, jednolitą masę. Ulep kulki, obtaczaj je w mieszance z gryki i owsa. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Składniki:
250 g kaszy jaglanej
250 g chudego twarogu
1 jajko
4 łyżki ksylitolu
2 śliwki
1 gruszka
łyżeczka mielonego lnu
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną, śliwki i gruszkę zetrzeć na tarce (na grubym oczku). Wszystkie składniki wymieszać, smażyć na niewielkiej ilości oleju.