Pożywne i rozgrzewające zupy [4 PRZEPISY]

Zupa jest potrawą niemal doskonałą. Nawadnia, a odpowiednio przyrządzona rozgrzewa i chroni przed przeziębieniami. Stosując kilka prostych sztuczek może być dotatkowo niezwykle pożywna. Oto cztery proste przepisy, przygotowane przez Marię Pabich, autorkę bloga jakzdrowozyc.pl.
Zupa pomidorowa z soczewicą i kaszą jaglaną Zupa pomidorowa z soczewicą i kaszą jaglaną jakzdrowozyc.pl

Pomidorowa z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną

Wszystkie przepisy przygotowała Maria Pabich, autorka bloga jakzdrowozyc.pl

Składniki:

1 cebula

1 duża marchewka (lub 2 małe)

1/2 korzenia selera (można pominąć)

duży słoik przecieru pomidorowego (0,7 litra)

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1/2 dużego jabłka (lub jedno małe)

1 łyżka oleju

1 łyżeczka oregano, 3 liście laurowe, łyżka sosu sojowego

natka pietruszki do posypania na talerzu

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Dodaj 1,5 litra wody, liście laurowe i całość zagotuj. Czerwoną soczewicę opłucz na sitku i dodaj do zupy. Gotuj przez 5-10 minut. Dodaj słoik przecieru pomidorowego. Całość zagotuj.

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodę i przelej wrzątkiem (dzięki temu kasza nie będzie gorzka). Dodaj do zupy i gotuj 15minut. Po ugotowaniu dodaj jabłko starte na tarce, sos sojowy, oregano i ewentualnie więcej soli.

Na talerzach posyp natką pietruszki.

 

 

Krupnik z kaszą pęczak Krupnik z kaszą pęczak jakzdrowozyc.pl

Krupnik z kaszą pęczak

Składniki:

150g kaszy pęczak

1 marchewka

1 pietruszka

1/2 cebuli

2 duże ziemniaki

4 suszone grzyby

2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku

sól, pieprz

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki ziarenek słonecznika (można pominąć lub zastąpić łyżką śmietany)

ZDROWE PRZEKĄSKI PRZED TRENINGIEM [5 PROSTYCH PRZEPISÓW]

Wykonanie:

Grzyby namocz na noc w zimnej wodzie. Kaszę pęczak również zalej zimną wodą i zostaw na noc.

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj opłukaną na sitku kaszę i gotuj przez 30 minut (od czasu zagotowania wody).

Warzywa (marchewkę, pietruszkę) zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. Cebulę drobno posiekaj lub również rozdrobnij w blenderze. Rozdrobnione warzywa, grzyby (wraz z wodą w której się moczyły), przyprawy (sól, ziela angielskie i liście laurowe) dodaj do zupy i gotuj kolejne 30 minut.

Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Przełóż ziemniaki do zupy, dodaj łyżkę sosu sojowego, majeranek, pieprz. Zupę możesz zabielić zmielonym słonecznikiem lub śmietaną.

Grochówka z wędzonym tofu Grochówka z wędzonym tofu jakzdrowozyc.pl

Grochówka z wędzonym tofu

Składniki:

200g suchego grochu łuskanego w połówkach

1 duża pietruszka

1 duża marchewka

3 ziemniaki

100g tofu wędzonego lub w sosie sojowym (w wersji nie wegetariańskiej możesz zamienić na kiełbasę)

1 łyżka oleju

1 cebula

1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sosu sojowego

pieprz, sól

ZDROWY LUNCH DLA BIEGACZA [5 PRZEPISÓW]

Wykonanie:

Groch zalej na noc zimną wodą.

Do dużego garnka wlej 1,5 lutra wody, dodaj groch i zacznij gotować.

Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. Dodaj do zupy warzywa oraz sól i gotuj około godziny (aż groch będzie miękki).

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę i tofu (również pokrojone w kostkę).

0,5 litra zupy odlej do wysokiego naczynia i zmiksuj końcówką blendera. Po zmiksowaniu wlej z powrotem do zupy.

Dodaj cebulę z tofu, ziemniaki pokrojone w kostkę, kurkumę, majeranek, sos sojowy, pieprz. Gotuj około 30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

 

Zupa krem z pieczonych buraków Zupa krem z pieczonych buraków jakzdrowozyc.pl

Zupa krem z pieczonych buraków

PRZECZYTAJ: WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z BURAKA

Składniki:

6 małych buraków lub 4 duże

1/4 selera

2 małe marchewki

2 małe pietruszki

1 cebula

łyżka oleju

2 łyżki soku z cytryny

pieprz, sól

pestki dyni lub szczypiorek do posypania na talerzu

Wykonanie:

Warzywa (marchewki, pietruszki, seler) obierz i umyj, zalej 1,2 litra wody i gotuj do miękkości. W tym czasie upiecz buraki (zawiń w folię aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 stopniach)

Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Buraki lekko wystudź, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywa wyjmij z garnka, do bulionu włóż buraki i cebulę. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Gotuj przez 15 minut. Zmiksuj końcówką blendera na krem.

Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub szczypiorkiem.

JAK JEŚĆ I CHUDNĄĆ? 10 NATURALNYCH PRODUKTÓW SPALAJĄCYCH TŁUSZCZ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.