Pożywne i rozgrzewające zupy [4 PRZEPISY]

Zupa jest potrawą niemal doskonałą. Nawadnia, a odpowiednio przyrządzona rozgrzewa i chroni przed przeziębieniami. Stosując kilka prostych sztuczek może być dotatkowo niezwykle pożywna. Oto cztery proste przepisy, przygotowane przez Marię Pabich, autorkę bloga jakzdrowozyc.pl.
Zupa pomidorowa z soczewicą i kaszą jaglaną Zupa pomidorowa z soczewicą i kaszą jaglaną jakzdrowozyc.pl

Pomidorowa z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną

Wszystkie przepisy przygotowała Maria Pabich, autorka bloga jakzdrowozyc.pl

Składniki:

1 cebula

1 duża marchewka (lub 2 małe)

1/2 korzenia selera (można pominąć)

duży słoik przecieru pomidorowego (0,7 litra)

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1/2 dużego jabłka (lub jedno małe)

1 łyżka oleju

1 łyżeczka oregano, 3 liście laurowe, łyżka sosu sojowego

natka pietruszki do posypania na talerzu

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Dodaj 1,5 litra wody, liście laurowe i całość zagotuj. Czerwoną soczewicę opłucz na sitku i dodaj do zupy. Gotuj przez 5-10 minut. Dodaj słoik przecieru pomidorowego. Całość zagotuj.

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodę i przelej wrzątkiem (dzięki temu kasza nie będzie gorzka). Dodaj do zupy i gotuj 15minut. Po ugotowaniu dodaj jabłko starte na tarce, sos sojowy, oregano i ewentualnie więcej soli.

Na talerzach posyp natką pietruszki.

 

 

Krupnik z kaszą pęczak Krupnik z kaszą pęczak jakzdrowozyc.pl

Krupnik z kaszą pęczak

Składniki:

150g kaszy pęczak

1 marchewka

1 pietruszka

1/2 cebuli

2 duże ziemniaki

4 suszone grzyby

2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku

sól, pieprz

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki ziarenek słonecznika (można pominąć lub zastąpić łyżką śmietany)

ZDROWE PRZEKĄSKI PRZED TRENINGIEM [5 PROSTYCH PRZEPISÓW]

Wykonanie:

Grzyby namocz na noc w zimnej wodzie. Kaszę pęczak również zalej zimną wodą i zostaw na noc.

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj opłukaną na sitku kaszę i gotuj przez 30 minut (od czasu zagotowania wody).

Warzywa (marchewkę, pietruszkę) zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. Cebulę drobno posiekaj lub również rozdrobnij w blenderze. Rozdrobnione warzywa, grzyby (wraz z wodą w której się moczyły), przyprawy (sól, ziela angielskie i liście laurowe) dodaj do zupy i gotuj kolejne 30 minut.

Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Przełóż ziemniaki do zupy, dodaj łyżkę sosu sojowego, majeranek, pieprz. Zupę możesz zabielić zmielonym słonecznikiem lub śmietaną.

Grochówka z wędzonym tofu Grochówka z wędzonym tofu jakzdrowozyc.pl

Grochówka z wędzonym tofu

Składniki:

200g suchego grochu łuskanego w połówkach

1 duża pietruszka

1 duża marchewka

3 ziemniaki

100g tofu wędzonego lub w sosie sojowym (w wersji nie wegetariańskiej możesz zamienić na kiełbasę)

1 łyżka oleju

1 cebula

1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sosu sojowego

pieprz, sól

ZDROWY LUNCH DLA BIEGACZA [5 PRZEPISÓW]

Wykonanie:

Groch zalej na noc zimną wodą.

Do dużego garnka wlej 1,5 lutra wody, dodaj groch i zacznij gotować.

Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. Dodaj do zupy warzywa oraz sól i gotuj około godziny (aż groch będzie miękki).

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę i tofu (również pokrojone w kostkę).

0,5 litra zupy odlej do wysokiego naczynia i zmiksuj końcówką blendera. Po zmiksowaniu wlej z powrotem do zupy.

Dodaj cebulę z tofu, ziemniaki pokrojone w kostkę, kurkumę, majeranek, sos sojowy, pieprz. Gotuj około 30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

 

Zupa krem z pieczonych buraków Zupa krem z pieczonych buraków jakzdrowozyc.pl

Zupa krem z pieczonych buraków

PRZECZYTAJ: WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z BURAKA

Składniki:

6 małych buraków lub 4 duże

1/4 selera

2 małe marchewki

2 małe pietruszki

1 cebula

łyżka oleju

2 łyżki soku z cytryny

pieprz, sól

pestki dyni lub szczypiorek do posypania na talerzu

Wykonanie:

Warzywa (marchewki, pietruszki, seler) obierz i umyj, zalej 1,2 litra wody i gotuj do miękkości. W tym czasie upiecz buraki (zawiń w folię aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 stopniach)

Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Buraki lekko wystudź, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywa wyjmij z garnka, do bulionu włóż buraki i cebulę. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Gotuj przez 15 minut. Zmiksuj końcówką blendera na krem.

Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub szczypiorkiem.

JAK JEŚĆ I CHUDNĄĆ? 10 NATURALNYCH PRODUKTÓW SPALAJĄCYCH TŁUSZCZ

Komentarze (14)
Pożywne i rozgrzewające zupy [4 PRZEPISY]
Zaloguj się
  • szyderczy_szyderca

    Oceniono 7 razy 5

    Krupnik bez selera, pora - za to z sosem sojowym czy majerankiem? Nie, dziękuję.

  • joanna_can

    Oceniono 6 razy 4

    A ja dziekuje za tofu.

  • pszczelarz49

    Oceniono 2 razy 2

    Na przeziębienia polecam prawdziwy miód z mojej pasieki! Spożywany codziennie zapobiega chorobom, a kiedy już taka się zdarzy, pomaga szybciej wyzdrowieć. Zapraszam na moją stronę, gdzie można zamówić miód i odebrać go osobiście w Warszawie, Szczecinie albo z wysyłką na terenie całego kraju:
    www.miody.net

  • amorvertical

    Oceniono 4 razy 2

    To są przepisy dla ciężko pracującego (biegającego) faceta?
    No sorrry! Nie powinno się spożywać pokarmów na które organizm, aby je strawić, więcej wydatkuje energii niż może przyswoić. Może dla odchudzających się panienek które chcą ładnie wypaść na selfie to się nadaje.

  • ja.s.i.u

    Oceniono 4 razy 2

    Unikam soi, odkąd wiem, że zawiera fitoestrogeny i znam prawdziwe badania na temat jej wpływu na produkcję nasienia i płodność.

  • trolling_hard13

    Oceniono 8 razy 2

    Pomidorówka tylko z makaronem zamiast kaszy a grochówka tylko z kiełbasą. ;)

  • Teresa Resko

    Oceniono 1 raz 1

    Taka propozycja naprawdę daje radę, lubię sobie sama przygotować wtedy wiem co tam naprawdę jest. Produkty mam ze sprawdzonego sklepu. Zdrowo i niedrogo. To jest świetne uzupełnienie diety w trakcie odchudzania. Od ponad roku stosuję się od rad z książki Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii i muszę przyznać że efekty mnie bardzo zadawalają. Dla mnie ważne, ze nie biorę żadnych tabletek, supli a to mnie cieszy podwójnie :D

  • monika.libra36

    Oceniono 1 raz 1

    Wczoraj ugotowałam pomidorową z kluskami lanymi .Też bardzo smaczna :)

  • atr8

    Oceniono 5 razy 1

    Może to i zdrowe, ale smak też jest ważny. Przepisy zdecydowanie nie zachęcają do sprawdzenia.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX