1 cebula
1 duża marchewka (lub 2 małe)
1/2 korzenia selera (można pominąć)
duży słoik przecieru pomidorowego (0,7 litra)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 dużego jabłka (lub jedno małe)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka oregano, 3 liście laurowe, łyżka sosu sojowego
natka pietruszki do posypania na talerzu
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Dodaj 1,5 litra wody, liście laurowe i całość zagotuj. Czerwoną soczewicę opłucz na sitku i dodaj do zupy. Gotuj przez 5-10 minut. Dodaj słoik przecieru pomidorowego. Całość zagotuj.
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodę i przelej wrzątkiem (dzięki temu kasza nie będzie gorzka). Dodaj do zupy i gotuj 15minut. Po ugotowaniu dodaj jabłko starte na tarce, sos sojowy, oregano i ewentualnie więcej soli.
Na talerzach posyp natką pietruszki.
150g kaszy pęczak
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cebuli
2 duże ziemniaki
4 suszone grzyby
2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku
sól, pieprz
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki ziarenek słonecznika (można pominąć lub zastąpić łyżką śmietany)
Grzyby namocz na noc w zimnej wodzie. Kaszę pęczak również zalej zimną wodą i zostaw na noc.
Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj opłukaną na sitku kaszę i gotuj przez 30 minut (od czasu zagotowania wody).
Warzywa (marchewkę, pietruszkę) zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. Cebulę drobno posiekaj lub również rozdrobnij w blenderze. Rozdrobnione warzywa, grzyby (wraz z wodą w której się moczyły), przyprawy (sól, ziela angielskie i liście laurowe) dodaj do zupy i gotuj kolejne 30 minut.
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Przełóż ziemniaki do zupy, dodaj łyżkę sosu sojowego, majeranek, pieprz. Zupę możesz zabielić zmielonym słonecznikiem lub śmietaną.
200g suchego grochu łuskanego w połówkach
1 duża pietruszka
1 duża marchewka
3 ziemniaki
100g tofu wędzonego lub w sosie sojowym (w wersji nie wegetariańskiej możesz zamienić na kiełbasę)
1 łyżka oleju
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sosu sojowego
pieprz, sól
ZDROWY LUNCH DLA BIEGACZA [5 PRZEPISÓW]
Groch zalej na noc zimną wodą.
Do dużego garnka wlej 1,5 lutra wody, dodaj groch i zacznij gotować.
Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. Dodaj do zupy warzywa oraz sól i gotuj około godziny (aż groch będzie miękki).
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę i tofu (również pokrojone w kostkę).
0,5 litra zupy odlej do wysokiego naczynia i zmiksuj końcówką blendera. Po zmiksowaniu wlej z powrotem do zupy.
Dodaj cebulę z tofu, ziemniaki pokrojone w kostkę, kurkumę, majeranek, sos sojowy, pieprz. Gotuj około 30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
PRZECZYTAJ: WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z BURAKA
6 małych buraków lub 4 duże
1/4 selera
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
1 cebula
łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól
pestki dyni lub szczypiorek do posypania na talerzu
Warzywa (marchewki, pietruszki, seler) obierz i umyj, zalej 1,2 litra wody i gotuj do miękkości. W tym czasie upiecz buraki (zawiń w folię aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 stopniach)
Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Buraki lekko wystudź, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywa wyjmij z garnka, do bulionu włóż buraki i cebulę. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Gotuj przez 15 minut. Zmiksuj końcówką blendera na krem.
Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub szczypiorkiem.
JAK JEŚĆ I CHUDNĄĆ? 10 NATURALNYCH PRODUKTÓW SPALAJĄCYCH TŁUSZCZ