Muffinki z warzyw? To możliwe! [3 WYJĄTKOWE PRZEPISY]

Zdrowe, pyszne, a do tego łatwe w wykonaniu. Maria Pabich (jakzdrowozyc.pl) dzieli się z nami przepisami na warzywne muffinki, które zapewnią ci energię po każdym treningu.
Muffinki z cukinią Muffinki z cukinią Jakzdrowozyc.pl

Muffinki z cukinią i kremem z dyni i orzechów nerkowca

Przepisy przygotowała Maria Pabich JakZdrowoZyc.pl

Składniki na muffinki:

1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej

1/2 kubka wiórków kokosowych

1/2 kubka cukru (lub ksylitolu)

1 i 1/2 łyżeczki sody

1 kubek surowej startej cukinii

1/2 kubka mleka (roślinnego)

1/2 kubka wody

Składniki na krem:

kubek puree z pieczonej dyni

100g orzechów nerkowca

3 łyżki kakao

2 łyżki cukru lub ksylitolu

Wykonanie:

Cukinię (bez gniazd nasiennych) zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sodę, wiórki kokosowe). Dodaj mokre składniki (cukinię, mleko, wodę) i ponownie wymieszaj. Przełóż do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Składniki na krem umieść w blenderze i zmiksuj. Jeżeli masz słabszy blender to orzechy namocz wcześniej przez godzinę w zimnej wodzie. Wstaw krem do lodówki, gdy lekko zgęstniej nakładaj na ostudzone muffinki.

 

Muffinki z dynią Muffinki z dynią Jakzdrowozyc.pl

Muffinki z dynią

Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)

1/2 szklanki dowolnych orzechów (lub migdałów)

1/2 szklanki pestek dyni

1/4 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki cukru lub ksylitolu

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 szklanka tartej surowej dyni

3/4 szklanki mleka (roślinnego)

3 łyżki oleju

Wykonanie:

Orzechy, pestki słonecznika i dyni rozdrobnij w pojemniku blendera. Dynię zetrzyj na tarce lub również w pojemniku blendera. W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sodę, orzechy, pestki, przyprawę do piernika, cynamon, cukier). Dodaj mokre składniki (olej, mleko, dynię) i ponownie wymieszaj. Przełóż do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

CO JEŚĆ PRZED TRENINGIEM? 5 PRZEPISÓW NA PYSZNE PRZEKĄSKI

Muffinki z burakiem Muffinki z burakiem Jakzdrowozyc.pl

Muffinki z burakiem

Składniki:

1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej

1/2 kubka cukru lub ksylitolu

2 łyżki kakao

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki sody

1 kubek tartych buraków lub pozostałości po robieniu soku

1 kubek mleka (roślinnego)

3 łyżki oleju

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika). Dodaj mokre składniki (mleko, olej, buraki). Przełóż do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.

NIE KUPUJ, ZRÓB SAM/A! PRZEPISY NA DOMOWY IZOTONIK I BATONIKI

Copyright © Agora SA