Przepisy przygotowała Maria Pabich JakZdrowoZyc.pl
Składniki na muffinki:
1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej
1/2 kubka wiórków kokosowych
1/2 kubka cukru (lub ksylitolu)
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 kubek surowej startej cukinii
1/2 kubka mleka (roślinnego)
1/2 kubka wody
Składniki na krem:
kubek puree z pieczonej dyni
100g orzechów nerkowca
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru lub ksylitolu
Wykonanie:
Cukinię (bez gniazd nasiennych) zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sodę, wiórki kokosowe). Dodaj mokre składniki (cukinię, mleko, wodę) i ponownie wymieszaj. Przełóż do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Składniki na krem umieść w blenderze i zmiksuj. Jeżeli masz słabszy blender to orzechy namocz wcześniej przez godzinę w zimnej wodzie. Wstaw krem do lodówki, gdy lekko zgęstniej nakładaj na ostudzone muffinki.
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
1/2 szklanki dowolnych orzechów (lub migdałów)
1/2 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szklanka tartej surowej dyni
3/4 szklanki mleka (roślinnego)
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Orzechy, pestki słonecznika i dyni rozdrobnij w pojemniku blendera. Dynię zetrzyj na tarce lub również w pojemniku blendera. W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sodę, orzechy, pestki, przyprawę do piernika, cynamon, cukier). Dodaj mokre składniki (olej, mleko, dynię) i ponownie wymieszaj. Przełóż do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
Składniki:
1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej
1/2 kubka cukru lub ksylitolu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
1 kubek tartych buraków lub pozostałości po robieniu soku
1 kubek mleka (roślinnego)
3 łyżki oleju
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika). Dodaj mokre składniki (mleko, olej, buraki). Przełóż do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.
NIE KUPUJ, ZRÓB SAM/A! PRZEPISY NA DOMOWY IZOTONIK I BATONIKI