Jak jeść awokado? [PROSTE PRZEPISY]

Awokado jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów pochodzenia roślinnego. Dla biegaczy to skarbnica zdrowia: tłuszcze zawarte w tym owocu stanowią ogromną dawkę energii, a przy tym umożliwiają wchłanianie wielu witamin. Oto 3 proste przepisy na wykorzystanie awokado.
Awokado i jego właściwości Awokado i jego właściwości polskabiega

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów pochodzenia roślinnego. Dla biegaczy to skarbnica zdrowia: tłuszcze zawarte w tym owocu stanowią ogromną dawkę energii, a przy tym umożliwiają wchłanianie wielu witamin.

Średniej wielkości awokado ma aż 41 g tłuszczu, a co za tym idzie, to jedno z najbardziej kalorycznych owoców. 100 g awokado, to ok 160 kcal (dla porównania 100 g bananów to ok 100 kcal). Dlaczego zatem jest to produkt tak powszechnie polecany? Otóż tłuszcze, które awokado zawiera, są dobroczynne dla zdrowia - obniżają poziom "złego" cholesterolu oraz przeciwdziałają nowotworom. Awokado zawiera również potas, witaminy C, E i A.

Jak jeść awokado?

Do niedawna awokado wykorzystywaliśmy głównie jako jeden ze składników sałatek oraz w formie guacamole. Coraz częściej jednak używamy go jako energetyczny składnik koktajli, ciast, zup, a nawet jako zamiennik masła.

PRZEPISY Z AWOKADO:

Zupa z awokado

Koktajl z awokado

Lody z awokado

Krem z awokado Krem z awokado Natalia Nowak-Bratek

Zupa z awokado

SKŁADNIKI:

2 dojrzałe awokado

2 pory

6 ziemniaków

tłuszcz do smażenia

2 litry bulionu warzywnego

przyprawy

PRZYGOTOWANIE:

Pory kroimy i smażymy w dużym garnku do miękkości. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, wlewamy bulion. Gotujemy ok. 30 minut. Miąższ z awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku.

Doskonałe z ziołowymi grzankami.

 

Sposób na odchudzanie Sposób na odchudzanie popsugar.com

Koktajl z awokado

SKŁADNIKI:

1 dojrzały banan

1/2 awokado

1 szklanka posiekanego jarmużu

kilka sztuk migdałów (lub łyżka masła orzechowego)

1/2 kubka posiekanego ananasa

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki miksujemy blenderem. By koktajl wzbogacić pod kątem energetycznym można dosypać łyżkę zielonego jęczmienia lub nasion chia.

POLECAMY:

Czekoladowe ciasto na bazie bananów [BEZ PIECZENIA]

Chudnąć szybciej, czyli fat burnery w diecie biegacza

Lody z awokado Lody z awokado sbs.com.au

Lody z awokado

SKŁADNIKI:

2 dojrzałe awokado

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 dojrzały banan

2 łyżki syropu z agawy

4 suszone daktyle (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Kroimy banana na kawałki, zamrażamy. Wszystkie składniki (łącznie z bananem) miksujemy dokładnie blenderem w wysokim naczyniu. Masę przekładamy do pojemnika, zamrażamy.

Przed podaniem, możemy je dowolnie przystroić: kawałkami orzechów, kakao, owocami sezonowymi.


Copyright © Agora SA