5 produktów, które musi jeść biegacz! Zobacz, jak je dobrze przygotować [PRZEPISY]

Są produkty, które biegacz powinien jeść ze względu na ich wartości odżywcze. Warto też wiedzieć, jak je przygotować. Oto 5 najlepszych.
Jajko sadzone Jajko sadzone Fot. iStock

Jajko - skarbnica witamin i minerałów

Jaja to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawierają także używane jako wzorcowe białko o profilu aminokwasów, idealne do budowy ludzkich tkanek.

Warto, żebyście wiedzieli o tym, że są również źródłem choliny, która zmniejsza procesy zapalne i wpływa pozytywnie na nastrój. Zawierają także selen o właściwościach antyoksydacyjnych i naturalnie wzmacniających odporność.

Mają w swym bogatym składzie także luteinę i zeaksantynę, które nie tylko utrzymują narząd wzroku w dobre kondycji ale i zmniejszają negatywny wpływ wolnych rodników powstałych podczas treningu

PRZEPISY NA JAJKO:

- www.polskabiega.pl/JAJKOZAWOKADO

- www.polskabiega.pl/JAJKOWBUŁCE

- www.polskabiega.pl/OGOREKIJAJKO

Awokado i jego właściwości Awokado i jego właściwości polskabiega

Awokado - uniwersalny produkt pochodzenia roślinnego

Awokado dla biegaczy jest skarbnicą zdrowia. Tłuszcze, które zawarte są w tym owocu, stanowią ogromną dawkę energii, a przy tym umożliwiają wchłanianie wielu witamin.

Istnieje mnóstwo przepisów, które pozwolą przygotować awokado w smaczny i zdrowy sposób. Warto pamiętać, że najwięcej wartości owoc ma wtedy, kiedy spożywa się go na surowo. Każda obróbka termiczna wpływa na zmniejszenie jego wartości.

PRZEPISY NA AWOKADO:

- www.polskabiega.pl/KREMZAWOKADO

- www.polskabiega.pl/KOKTAJLZAWOKADO

- www.polskabiega.pl/LODYZAWOKADO

Banan jest źródłem witamin i składników mineralnych. Banan jest źródłem witamin i składników mineralnych. fot. Shutterstock

Biegowa klasyka. Czyli banan w roli głównej

Biegacze jedzą bardzo dużo bananów. Same owoce mają mnóstwo składników mineralnych i witamin. Dostarczają przeciwutleniaczy. Mają również mnóstwo składników odżywczych, takich jak: potas, witamina BB6 czy błonnik.

Jeżeli nie macie pomysłu na to, jak wykorzystać banany w kuchni, podrzucamy 3 przepisy.

PRZEPISY Z BANANEM:

- www.polskabiega.pl/KOKTAJLZBANANA

- www.polskabiega.pl/BANANOWECIASTO

- www.polskabiega.pl/OMLETZBANANEM

Oprócz tego, mało kto wie, skórki od banana również można wykorzystać:

www.polskabiega.pl/SKORKAODBANANA

szpinak szpinak Shutterstock

Szpinak. Zielona strona kuchni biegacza.

To jedno z najbardziej popularnych warzyw. Posiada antyoksydanty, chlorofil i minerały. A także zawiera dwa razy więcej żelaza niż inne zielonolistne warzywa. Jedna filiżanka liści pokrywa 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. A ona jest niezbędna dla zdrowia kości.

PRZEPISY ZE SZPINAKIEM:

- www.polskabiega.pl/SZPINAKNAPATELNI

-  www.polskabiega.pl/GRZANKIZESZPINAKIEM

- www.polskabiega.pl/KOKTAJLZESZPINAKIEM

Migdały Migdały Fot. Shutterstock

Migdały i inne orzechy też są dobre

Migdały, orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pistacje i wszystkie inne - wszystkie, bez wyjatku, są dobre dla naszego serca. Mówi się, że spożywanie 50 gramow orzechów dziennie obniża poziom złego cholesterolu. Są one bombą energetyczną i jak najbardziej dobrym produktem dla biegaczy.

Należy jednak uważać na wszystkie orzechy, ponieważ zawierają dużo tłuszczy.

PRZEPISY Z MIGDAŁAMI:

- www.polskabiega.pl/KOKTAJLZMIGDALAMI

- www.polskabiega.pl/BATONIKIZMIGDALAMI

- www.polskabiega.pl/WATROBKAZMIGDALAMI

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.