Robiąc owsiankę mamy dość szerokie pole manewru, które pozwala nam na przygotowanie takiej wersji, jaką lubi się najbardziej. Coraz więcej ludzi decyduje się na poranny trening. Warto zadbać o to, żeby przed treningiem zjeść lekkie i pożywne śniadanie, które zapewni energię na treningu i po jego zakończeniu. Idealnym połączeniem smaków jest np. banan, cynamon i migdały.
- mleko kokosowe (500 ml),
- płatki owsiane (2-3 garści),
- migdały,
- banan,
- cynamon,
- syrop klonowy.
Jest tu ktoś, kto nie lubi bananów, cynamonu i migdałów? Te trzy składniki w smaku się całkiem nieźle komponują. Warto zatem połączyć to trio.
1. Zagotujcie mleko.
2. Do zagotowanego mleka dodajcie płatki i zgodnie z opakowaniem gotujcie kilka minut (przeważnie jest to 5-10 minut).
5. Później dodajcie odrobinę syropu klonowego.
6. Na wierzchu ułóżcie banany, posypcie cynamonem i rzućcie migdały.
W okresie letnim możemy przebierać w soczystych owocach, które z płatkami owsianymi smakują wyjątkowo dobrze.
- kiwi,
- banan,
- jeżyny,
- łyżeczka miodu,
- płatki owsiane 2-3 garści,
- mleko migdałowe 500 ml.
1. Zagotujcie mleko migdałowe.
2. Do zagotowanego mleka dodajcie płatki i kontynuujcie gotowanie ( 5-10 minut).
3. Następnie dodajcie miód.
4. Na wierzchu ułóżcie banany, kiwi i jeżyny.
Trzeci przepis oprócz samych owoców, zawiera dodatki, które dodają "ciekawego" smaku.
- woda 500 ml,
- płatki owsiane,
- banan,
- kiwi,
- czerwona porzeczka,
- nasiona chia
- syrop daktylowy.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zagotujcie wodę, wsypcie płatki i chwilę gotujcie.
2. Dodatkowo wlejcie odrobinę soku daktylowego.
3. Pokrojone owoce ułóżcie w dowolnej kompozycji.
4. Na samym końcu dodajcie nasiona chia.
Przy tej wersji śniadania warto też wykorzystać smak owoców leśnych.
SKŁADNIKI:
- woda (500 ml),
- owoce leśne,
- płatki owsiane,
- łyżeczka miodu.
1. Przygotowanie jest podobne, jak w poprzednich przypadkach.
2. Zagotujcie wodę, wsypcie płatki i przez chwilę gotujcie dalej.
3. Dodajcie miód oraz owoce.
Tym razem dodaliśmy dla urozmaicenia nasiona lnu oraz kakao.
SKŁADNIKI:
- szklanka płatków owsianych,
- dwie łyżki nasion lnu,
- dwie łyżeczki brązowego cukru,
- pół łyżki niesłodzonego kakao,
- pół łyżki mrożonych malin,
- półtorej szklanki wody.
1. Zagotujcie wodę.
2. Wszystkie składniki, oprócz owoców, wymieszajcie i wrzućcie do gotującej wody.
3. Na koniec posypcie malinami.