Idealne napoje na rozpoczęcie dnia. Pobudź swój organizm i biegnij

TR
12.09.2016 13:02
A A A
PolskaBiega

PolskaBiega (TR)

  • Woda z cytryną na pobudzenie
  • Sok z buraków legalnym dopingiem
  • Tonik z kurkumą
  • Złote mleko przygotowywane jest na bazie kurkumy
  • Chia fresca
Poranki bywają różne. Często trudno pobudzić swój organizm do życia. Mamy idealne przepisy na przygotowanie energetycznych trunków.
Zobacz zdjęcia (5)
Komentarze (11)
Zaloguj się
  • avatar

    aum

    Oceniono 2 razy 2

    Re: @Frantz Conrad
    Złote Mleko – tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.

    Składniki:
    • 1/4 szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, aby nie była zwietrzała)
    • 1/2 szklanki wody
    • Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)

    Przygotowanie:
    Krok 1 – pasta
    Kurkumę i wodę podgrzewać 5-8 minut na średnim ogniu mieszając drewniana łyżką (nie doprowadzić do zagotowania), Kiedy przybierze konsystencje pasty, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce .
    zlote mleko - pasta z kurkumy
    .
    Krok 2 – złote mleko – napój
    W szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę pasty (najlepiej zacząć od ½ łyżeczki), można dosłodzić miodem. Opcjonalnie można dodać odrobinę czarnego pieprzu (ze względu na piperynę) oraz/lub szczyptę imbiru.
    zlote mleko - napoj z kurkuma
    Dawkowanie:
    W celach profilaktycznych, a także przy depresji, stresie, kłopotach ze snem pić przed snem. W czasie infekcji można pić co 3-4 godziny.

  • Grzegorz Kołączkowski

    0

    Alforfona da -
    kolumbijska grycanka - tradycyjny kolumbijski napój chłodzący z kaszy gryczanej (buckwheat ice tea)
    Składniki:
    1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej
    4 szklanki wody
    skórki z limonki
    1/2 - 1 laski cynamou - w zależności od jej wielkości
    4 gożdziki
    2-3 łyżki panela - karmelizowanego cukru (lub zwyklego cukru-kryształu
    3-4 kostki lodu
    Wykonanie:
    1. Do garnka odmierzyć kaszę gryczaną i zalać ją wodą z kranu w proporcji 1/4. Garnek postawić na palniku. Uwaga - w tradycyjnym polskim sposobie przygotowania kaszy są inne proporcje - tu jest
    wody więcej!
    2. Laskę cynamonu opłukać pod kranem i włożyć do garnka.
    3. Goździki dodać do garnka.
    4. Limonkę obrać ze skórki i samą skórkę dodać do garnka z kaszą. Limonki, ani soku z niej nie dodawać!
    5. Zagotować kaszę i gotować na średnim ogniu ponad 15 minut, aż ziarna kaszy się otworzą i oddadzą do płynu swoje składniki. Dlatego ta kasza powinna być bardziej rozgotowana niż przy gotowaniu
    kaszy gryczanej w nasz polski tradycyjny sposób.
    6. Przecedzić kaszę przez sito do innego garnka - UWAGA - ZACHOWAĆ PŁYN A KASZĘ z przyprawami WYRZUCIĆ!!!! Najlepiej robić to partiami, nie całą kaszę na raz, używając lyżki do odciśnięcia wody
    z kaszy.
    7. Dodać panel (cukier) do płynu, mieszając ciecz i sprawdzając zrównoważenie smaku.
    8. Płyn odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięcia przelać do dzbanka o dodatkowo schłodzić w lodówce.
    9. Przed samym podaniem można dodać lód, bo to napój chłodzący!.

    To oryginalny kolumbijski przepis z programu kulinar. stacji STB Kijev

  • Marta Nowak

    0

    Piję wodę mineralną, ale mineralną nie źródlaną. Dodaję cytryny albo plaster surowego ananasa. Pyszna zdrowa i jeszcze metabolizm wspomaga. Warto poczytać sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..

  • Frantz Conrad

    0

    Cały czas będę się upominał o proporcję cynamonu i imbiru w przepisie na mleko złote vs. mleko złote z pasty. Nie macie wrażenia , że gdzieś wdarł się błąd?

  • avatar

    oxy22

    Oceniono 2 razy -2

    Jeśli ktoś w naszych warunkach pisze o mleku kokosowym, migdałowym lub innym egzotycznym, które w naszych warunkach jest dostępne tylko w opakowaniach, a więc z konserwantami, to o czym mówić? W jakich warunkach podróżują cytryny i czym są pryskane żeby nie gniły w transporcie- warto poczytać. Burak owszem, jesli rośnie przy drodze to doskonale wchłania metale cięzkie- kto pisze te artykuły?????? NA ZDROWIE!!!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX