Szukasz inspiracji na desery, które dostarczą ci odpowiednią dawkę witamin? Doskonale się składa! Już 15 marca będzie miał premierę "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty", który ukaże się nakładem Wydawnictwa Filo. Znajduje się w nim ponad 100 prostych przepisów na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią szybkość i energię, a nie dostarczą zbędnych kilogramów.
AGNIESZKA MURAK
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- SZKLANKA MLEKA KOKOSOWEGO (250 ml )
- 2-3 ŁYŻKI NASION CHIA (20-30 g )
- 1 ŁYŻKA MIODU (25 g )
- 2 MORELE (100 g) LUB INNE OWOCE: BORÓWKI, MALINY, TRUSKAWKI, ŚLIWKI ITP.
WARTOŚCI 1 PORCJI:
KCAL: 391
BIAŁKO: 6 g
TŁUSZCZ: 27 g
WĘGLOWODANY: 32 g
BŁONNIK: 6 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko kokosowe wymieszaj z nasionami chia i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż nabierze konsystencji budyniu.
2. Owoce umyj, oczyść i zmiksuj w blenderze na gładką masę.
3. Gotowy pudding udekoruj musem owocowym.
4. Podawaj schłodzony.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 1/4 SZKLANKI KASZY JAGLANEJ (50 g)
- 2-3 ŚLIWKI I/LUB FIGI (można wymieszać) (łącznie ok. 125 g)
- 1 ŁYŻKA MIODU (25 g) 1 ŁYŻKA (4 sztuki) ORZECHÓW WŁOSKICH (15 g)
- 1 ŁYŻKA MIGDAŁÓW (15 g) ? ŁYŻECZKI CYNAMONU
WARTOŚCI 1 PORCJI:
KCAL: 495
BIAŁKO: 12 g
TŁUSZCZ: 19 g
WĘGLOWODANY: 76 g
BŁONNIK: 6 g
JAK PRZYGOTOWAĆ?
1. Ugotuj kaszę.
2. Owoce podziel na ćwiartki lub mniejsze części, pestki usuń.
3. Wrzuć owoce na patelnię na mały ogień, delikatnie podpraż, dodaj cynamon i miód.
4. Do kaszy dodaj ciepłe owoce i pokrusz na nie orzechy.
4. Dopraw do smaku cynamonem.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- SZKLANKA MLEKA KOKOSOWEGO (250 ml )
- 2-3 ŁYŻKI NASION CHIA (20-30 g)
- 1 ŁYŻKA WIÓRKÓW KOKOSOWYCH (6 g)
- 2 GARŚCI BORÓWEK LUB INNYCH ULUBIONYCH OWOCÓW: TRUSKAWEK, POZIOMEK, JAGÓD ITP. (100 g)
- 1 ŁYŻKA MIODU (25 g)
WARTOŚCI 1 PORCJI:
KCAL: 392
BIAŁKO: 5 g
TŁUSZCZ: 28 g
WĘGLOWODANY: 32 g
BŁONNIK: 5 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko kokosowe wymieszaj z nasionami chia, wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż nabierze konsystencji budyniu.
2. Dodaj umyte owoce i polej miodem lub syropem.
3. Podawaj schłodzone
Książka "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty" to totalna nowość na rynku. Jest skarbnicą inspiracji kulinarnych, jak się okazuje, doskonałą nie tylko dla rowerzystów, ale też dla biegaczy i innych aktywnych osób.
AGNIESZKA MURAK
Więcej o pierwszym takim poradniku dowiecie się na Facebooku.