Już 15 marca będzie miał premierę "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty", który ukaże się nakładem Wydawnictwa Filo. Znajduje się w nim ponad 100 prostych przepisów na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią szybkość i energię, a nie dostarczą zbędnych kilogramów. Przedstawiamy 3 przepisy na izotoniki, które skutecznie nawodnią organizm i dodadzą energetycznego kopa.
AGNIESZKA MURAK
SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml :
2 PLASTRY ŚWIEŻEGO ANANASA (150 g )
2 GRUBE PLASTRY ARBUZA (250 g)
SOK Z 1 LIMONKI 1 OGÓREK (150 g)
1 ŁYŻKA POSIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI
2 PŁASKIE ŁYŻKI MIODU (40 g)
1 l WODY SZCZYPTA SOLI
WARTOŚCI NA 1 BIDON:
KCAL: 175 BIAŁKO:
2 g TŁUSZCZ: 0,5 g
WĘGLOWODANY: 43 g
BŁONNIK: 3 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
2. Przed wlaniem do bidonu możesz przecedzić napój przez sitko o małych oczkach.
SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml :
1 1/4 l WODY
1 CYTRYNA (80 g)
3 ŁYŻKI MIODU (75 )
1/4 ŁYŻECZKI SOLI
WARTOŚCI NA 1 BIDON:
KCAL: 136
BIAŁKO: 0 g
TŁUSZCZ: 0 g
WĘGLOWODANY: 34 g
BŁONNIK: 1 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Wyciśnij sok z cytryny.
2. Wymieszaj z wodą, solą i miodem.
SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml :
2 1/2 SZKLANKI ŚWIEŻEJ LUB MROŻONEJ ŻURAWINY (250 g)
2 ŁYŻKI MIODU (50 g)
SOK Z 1 LIMONKI
1 l WODY SZCZYPTA SOLI
WARTOŚCI NA 1 BIDON:
KCAL: 143
BIAŁKO: 0,5 g
TŁUSZCZ: 0 g
WĘGLOWODANY: 38 g
BŁONNIK: 6 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
2. W razie potrzeby możesz dosłodzić miodem.
3. Przed wlaniem do bidonu przecedź przez sitko o małych oczkach.
SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml:
1 1/4 l NAPARU Z ZIELONEJ HERBATY LUB YERBA MATE
4 PLASTRY ŚWIEŻEGO IMBIRU
4 LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY
3 ŁYŻKI MIODU (75 g)
SOK Z 1 CYTRYNY SZCZYPTA SOLI
WARTOŚCI NA 1 BIDON:
KCAL: 124
BIAŁKO: 0 g
TŁUSZCZ: 0 g
WĘGLOWODANY: 31 g
BŁONNIK: 0 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
2. Przed wlaniem do bidonu możesz przecedzić napój przez sitko o małych oczkach.
Książka "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty" to totalna nowość na rynku. Jest skarbnicą inspiracji kulinarnych, jak się okazuje, doskonałą nie tylko dla rowerzystów, ale też dla biegaczy i innych aktywnych osób.
AGNIESZKA MURAK
Więcej o pierwszym takim poradniku dowiecie się na Facebooku.