4 proste przepisy na izotoniki, które nawodnią i dodadzą energii

Już 15 marca będzie miał premierę "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty", który ukaże się nakładem Wydawnictwa Filo. Znajduje się w nim ponad 100 prostych przepisów na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią szybkość i energię, a nie dostarczą zbędnych kilogramów. Przedstawiamy 3 przepisy na izotoniki, które skutecznie nawodnią organizm i dodadzą energetycznego kopa.
Przepis na pomarańczowy izotonik Przepis na pomarańczowy izotonik Fot. - AGNIESZKA MURAK - Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty

IZOTONIK POMARAŃCZOWY

Już 15 marca będzie miał premierę "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty", który ukaże się nakładem Wydawnictwa Filo. Znajduje się w nim ponad 100 prostych przepisów na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią szybkość i energię, a nie dostarczą zbędnych kilogramów. Przedstawiamy 3 przepisy na izotoniki, które skutecznie nawodnią organizm i dodadzą energetycznego kopa.

'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowcówAGNIESZKA MURAK

SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml :

2 PLASTRY ŚWIEŻEGO ANANASA (150 g )

2 GRUBE PLASTRY ARBUZA (250 g)

SOK Z 1 LIMONKI 1 OGÓREK (150 g)

1 ŁYŻKA POSIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI

2 PŁASKIE ŁYŻKI MIODU (40 g)

1 l WODY SZCZYPTA SOLI

WARTOŚCI NA 1 BIDON:

KCAL: 175 BIAŁKO:

2 g TŁUSZCZ: 0,5 g

WĘGLOWODANY: 43 g

BŁONNIK: 3 g

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.

2. Przed wlaniem do bidonu możesz przecedzić napój przez sitko o małych oczkach.

Izotonik cytrusowy Izotonik cytrusowy Fot. - AGNIESZKA MURAK - Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty

IZOTONIK CYTRUSOWY

SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml :

1 1/4 l WODY

1 CYTRYNA (80 g)

3 ŁYŻKI MIODU (75 )

1/4 ŁYŻECZKI SOLI

WARTOŚCI NA 1 BIDON:

KCAL: 136

BIAŁKO: 0 g

TŁUSZCZ: 0 g

WĘGLOWODANY: 34 g

BŁONNIK: 1 g

PRZYGOTOWANIE:

1. Wyciśnij sok z cytryny.

2. Wymieszaj z wodą, solą i miodem.

Izotonik czerwony Izotonik czerwony Fot. - AGNIESZKA MURAK - Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty

Izotonik czerwony

SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml :

2 1/2 SZKLANKI ŚWIEŻEJ LUB MROŻONEJ ŻURAWINY (250 g)

2 ŁYŻKI MIODU (50 g)

SOK Z 1 LIMONKI

1 l WODY SZCZYPTA SOLI

WARTOŚCI NA 1 BIDON:

KCAL: 143

BIAŁKO: 0,5 g

TŁUSZCZ: 0 g

WĘGLOWODANY: 38 g

BŁONNIK: 6 g

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.

2. W razie potrzeby możesz dosłodzić miodem.

3. Przed wlaniem do bidonu przecedź przez sitko o małych oczkach.

Izotonik żółty Izotonik żółty Fot. - AGNIESZKA MURAK - Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty

Izotonik żółty

SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml:

1 1/4 l NAPARU Z ZIELONEJ HERBATY LUB YERBA MATE

4 PLASTRY ŚWIEŻEGO IMBIRU

4 LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY

3 ŁYŻKI MIODU (75 g)

SOK Z 1 CYTRYNY SZCZYPTA SOLI

WARTOŚCI NA 1 BIDON:

KCAL: 124

BIAŁKO: 0 g

TŁUSZCZ: 0 g

WĘGLOWODANY: 31 g

BŁONNIK: 0 g

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.

2. Przed wlaniem do bidonu możesz przecedzić napój przez sitko o małych oczkach.

Książka "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty" to totalna nowość na rynku. Jest skarbnicą inspiracji kulinarnych, jak się okazuje, doskonałą nie tylko dla rowerzystów, ale też dla biegaczy i innych aktywnych osób.

'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowcówAGNIESZKA MURAK

Więcej o pierwszym takim poradniku dowiecie się na Facebooku.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.