Już 15 marca będzie miał premierę "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty", który ukaże się nakładem Wydawnictwa Filo. Znajduje się w nim ponad 100 prostych przepisów na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią szybkość i energię, a nie dostarczą zbędnych kilogramów. Tym razem przedstawiamy 3 przepisy z wykorzystaniem makaronu, jednego z kluczowych produktów dla osób uprawiających aktywny tryb życia.
AGNIESZKA MURAK
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
100 g MAKARONU RYŻOWEGO TYPU NITKI
1/2 DUŻEJ CUKINII LUB
10 SZT. MINICUKINII (300 g )
2 ŁYŻKI ŁUSKANYCH PESTEK SŁONECZNIKA (20 g)
4-5 LIŚCI SZCZYPIORU
2 ZĄBKI CZOSNKU
1 MAŁA PAPRYCZKA CHILI (najlepiej Bird's Eye )
1 ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO LUB PALMOWEGO (10 g)
2 ŁYŻKI OCTU RYŻOWEGO (20 ml)
2 ŁYŻKI SOSU RYBNEGO (20 ml)
WARTOŚCI 1 PORCJI:
KCAL: 573
BIAŁKO: 18 g
TŁUSZCZ: 9 g
WĘGLOWODANY:
110 g BŁONNIK: 5
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron namocz w gorącej wodzie przez kilka minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie odcedź.
2. Cukinię pokrój na paski o długości ok. 10 cm i grubości kilku milimetrów.
3. Wrzuć na kilka minut na rozgrzaną patelnię grillową i od czasu do czasu przewróć na drugą stronę.
4. Pestki słonecznika upraż na czystej suchej patelni przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.
5. Szczypior pokrój na ka - wałki długości 2-3 cm. W moździerzu utrzyj na pastę papryczkę chili, czosnek oraz cukier.
6. Dodaj sos rybny oraz ocet ryżowy i dokładnie wymieszaj.
7. Połącz wszystkie składniki w głębokim talerzu.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
100 g MAKARONU RAZOWEGO (może być żytni lub po dużym wysiłku pszenny, w wersji bezglutenowej ryżowy)
1 GARŚĆ PESTEK LUB ORZECHÓW (30 g): SŁONECZNIKA, DYNI, NIESOLONYCH ORZESZKÓW ZIEMNYCH LUB WŁOSKICH
1 ŁYŻKA PARMEZANU (8 g )
3 ŁYŻKI PASTY Z PIETRUSZKI (30 g )
SÓL
WARTOŚCI 1 PORCJI:
KCAL: 652 BIAŁKO:
22 g TŁUSZCZ:
32 g WĘGLOWODANY:
80 g BŁONNIK: 11 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej al dente.
2. Nie przelewaj zimną wodą po ugotowaniu.
3. Odłóż kilka orzechów i pestek do posypania.
4. Resztę upraż w suchym garnku lub na patelni przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając.
5. Ciepły makaron połącz z pastą z pietruszki, posyp pestkami i parmezanem.
6. Gdyby makaron był zbyt suchy, polej łyżką oliwy z oliwek.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
80 g MAKARONU RAZOWEGO (może być żytni lub po dużym wysiłku pszenny)
3-4 ODSĄCZONE SUSZONE POMIDORY (30 g)
1 ŁYŻECZKA PESTEK SŁONECZNIKA (5 g)
1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻKA STARTEGO PARMEZANU (8 g )
1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK LUB ZALEWY Z SUSZONYCH POMIDORÓW (10 ml )
1 GARŚĆ PESTEK LUB ORZECHÓW (30 g): SŁONECZNIKA, DYNI, NIESOLONYCH ORZESZKÓW ZIEMNYCH LUB WŁOSKICH SÓL
WARTOŚCI 1 PORCJI:
KCAL: 668
BIAŁKO: 23 g
TŁUSZCZ: 36 g
WĘGLOWODANY: 68 g
BŁONNIK: 10 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Wrzuć do blendera suszone pomidory, 1 łyżkę pestek słonecznika, 1 łyżkę startego parmezanu, czosnek, oliwę z oliwek lub zalewę z pomidorów.
2. Zmiksuj dokładnie. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dolej łyżkę oliwy lub zalewy i zmiksuj ponownie.
3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Nie przelewaj zimną wodą po ugotowaniu.
4. Pestki i orzechy upraż w suchym garnku lub na patelni przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając.
5. Ciepły makaron połącz z pastą z suszonych pomidorów, posyp pestkami i parmezanem.
6. Gdyby makaron był zbyt suchy, polej go łyżką oliwy z oliwek.
Więcej o pierwszym takim poradniku dowiecie się na Facebooku.