Przepisy na dania z makaronem. Pasta najlepsza i basta! [3 PROPOZYCJE]

Już 15 marca będzie miał premierę "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty", który ukaże się nakładem Wydawnictwa Filo. Znajduje się w nim ponad 100 prostych przepisów na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią szybkość i energię, a nie dostarczą zbędnych kilogramów. Tym razem przedstawiamy 3 przepisy z wykorzystaniem makaronu, jednego z kluczowych produktów dla osób uprawiających aktywny tryb życia.
MAKARON RYŻOWY Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ MAKARON RYŻOWY Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ Fot. - AGNIESZKA MURAK - Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty

MAKARON RYŻOWY Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ

Już 15 marca będzie miał premierę "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty", który ukaże się nakładem Wydawnictwa Filo. Znajduje się w nim ponad 100 prostych przepisów na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią szybkość i energię, a nie dostarczą zbędnych kilogramów. Tym razem przedstawiamy 3 przepisy z wykorzystaniem makaronu, jednego z kluczowych produktów dla osób uprawiających aktywny tryb życia.

'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowcówAGNIESZKA MURAK

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

100 g MAKARONU RYŻOWEGO TYPU NITKI

1/2 DUŻEJ CUKINII LUB

10 SZT. MINICUKINII (300 g )

2 ŁYŻKI ŁUSKANYCH PESTEK SŁONECZNIKA (20 g)

4-5 LIŚCI SZCZYPIORU

2 ZĄBKI CZOSNKU

1 MAŁA PAPRYCZKA CHILI (najlepiej Bird's Eye )

1 ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO LUB PALMOWEGO (10 g)

2 ŁYŻKI OCTU RYŻOWEGO (20 ml)

2 ŁYŻKI SOSU RYBNEGO (20 ml)

WARTOŚCI 1 PORCJI:

KCAL: 573

BIAŁKO: 18 g

TŁUSZCZ: 9 g

WĘGLOWODANY:

110 g BŁONNIK: 5

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron namocz w gorącej wodzie przez kilka minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie odcedź.

2. Cukinię pokrój na paski o długości ok. 10 cm i grubości kilku milimetrów.

3. Wrzuć na kilka minut na rozgrzaną patelnię grillową i od czasu do czasu przewróć na drugą stronę.

4. Pestki słonecznika upraż na czystej suchej patelni przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.

5. Szczypior pokrój na ka - wałki długości 2-3 cm. W moździerzu utrzyj na pastę papryczkę chili, czosnek oraz cukier.

6. Dodaj sos rybny oraz ocet ryżowy i dokładnie wymieszaj.

7. Połącz wszystkie składniki w głębokim talerzu.

MAKARON Z PIETRUSZKOWO-RUKOLOWYM PESTO MAKARON Z PIETRUSZKOWO-RUKOLOWYM PESTO Fot. - AGNIESZKA MURAK - Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty

MAKARON Z PIETRUSZKOWO- -RUKOLOWYM PESTO

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

100 g MAKARONU RAZOWEGO (może być żytni lub po dużym wysiłku pszenny, w wersji bezglutenowej ryżowy)

1 GARŚĆ PESTEK LUB ORZECHÓW (30 g): SŁONECZNIKA, DYNI, NIESOLONYCH ORZESZKÓW ZIEMNYCH LUB WŁOSKICH

1 ŁYŻKA PARMEZANU (8 g )

3 ŁYŻKI PASTY Z PIETRUSZKI (30 g )

SÓL

WARTOŚCI 1 PORCJI:

KCAL: 652 BIAŁKO:

22 g TŁUSZCZ:

32 g WĘGLOWODANY:

80 g BŁONNIK: 11 g

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej al dente.

2. Nie przelewaj zimną wodą po ugotowaniu.

3. Odłóż kilka orzechów i pestek do posypania.

4. Resztę upraż w suchym garnku lub na patelni przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając.

5. Ciepły makaron połącz z pastą z pietruszki, posyp pestkami i parmezanem.

6. Gdyby makaron był zbyt suchy, polej łyżką oliwy z oliwek.

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI Fot. - AGNIESZKA MURAK - Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

80 g MAKARONU RAZOWEGO (może być żytni lub po dużym wysiłku pszenny)

3-4 ODSĄCZONE SUSZONE POMIDORY (30 g)

1 ŁYŻECZKA PESTEK SŁONECZNIKA (5 g)

1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻKA STARTEGO PARMEZANU (8 g )

1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK LUB ZALEWY Z SUSZONYCH POMIDORÓW (10 ml )

1 GARŚĆ PESTEK LUB ORZECHÓW (30 g): SŁONECZNIKA, DYNI, NIESOLONYCH ORZESZKÓW ZIEMNYCH LUB WŁOSKICH SÓL

WARTOŚCI 1 PORCJI:

KCAL: 668

BIAŁKO: 23 g

TŁUSZCZ: 36 g

WĘGLOWODANY: 68 g

BŁONNIK: 10 g

PRZYGOTOWANIE:

1. Wrzuć do blendera suszone pomidory, 1 łyżkę pestek słonecznika, 1 łyżkę startego parmezanu, czosnek, oliwę z oliwek lub zalewę z pomidorów.

2. Zmiksuj dokładnie. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dolej łyżkę oliwy lub zalewy i zmiksuj ponownie.

3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Nie przelewaj zimną wodą po ugotowaniu.

4. Pestki i orzechy upraż w suchym garnku lub na patelni przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając.

5. Ciepły makaron połącz z pastą z suszonych pomidorów, posyp pestkami i parmezanem.

6. Gdyby makaron był zbyt suchy, polej go łyżką oliwy z oliwek.

Więcej o pierwszym takim poradniku dowiecie się na Facebooku.

Copyright © Agora SA