Słodkie święta, czyli 5 przepisów na ciasto dla aktywnych!

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi, często przy stole. Z punktu widzenia biegacza potrawy świąteczne mogą okazać się niechcianą pokusą. Wcale nie musi tak być, warto poeksperymentować w kuchni i cieszyć się smakołykami. Sprawdź, 5 przepisów na świąteczne ciasto.
Przepisy świąteczne Przepisy świąteczne fot.: pixabay

Słodkie święta, czyli 5 propozycji ciast dla każdego!

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi, często przy stole. Z punktu widzenia biegacza potrawy świąteczne mogą okazać się niechcianą pokusą.

Wcale nie musi tak być, warto poeksperymentować w kuchni i cieszyć się smakołykami z cała rodziną. Prawda jest tak, że odstępstwa od ścisłej diety nie muszą oznaczać spadku formy.  Ważne, żeby zachować umiar!

Na co zwrócić szczególną uwagę podczas świątecznej diety?

- jeśli faktycznie masz chęć spróbować wszystkiego, warto ograniczyć się do małych porcji,
- poeksperymentuj w kuchni, przygotuj ciasto z naturalnych składników,
- nie odpuszczaj treningów,
- namów rodzinę na spacer,
- nie spędzaj całego dnia przy stole

Sprawdź nasze propozycje na świąteczne wypieki!

- piernik z powidłami śliwkowymi
- sernik z polewą czekoladową
- fit snikers
- czekoladowe brownie z czerwonej fasoli
- cisto marchewkowe

Piernik z powidłami Piernik z powidłami fot.: https://www.instagram.com/p/BcUfRSNhyqT/?taken-by=werka.dietetyk

Piernik z powidłami śliwkowymi


Składniki:

- 2 szklanki mąki, (owsiana i pełnoziarnista pół na pół)
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 5 łyżek oleju rzepakowego/ oliwy
- 2 jajka
- ksylitol lub inne słodzik, wg. uznania
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich

Wykonanie:

Przygotowanie masy jest dziecinnie proste. W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę przez sito i połączyc wszystkie suche składniki. Następnie dodać pozostałe składniki do miski i dokładnie wymieszać/zmiksować do momentu uzyskania gładkiej masy.
Dodać garść orzechów, wymieszać.

Powstałe ciasto wlać do keksówki i piec przez ok. 60 min w 180*C.

Smacznego !

Autor: Weronika Młyńczyk

Sernik Sernik fot.: Weronika Młyńczyk

Sernik z polewą czekoladową

SPÓD ciasta

Składniki:
- 2 garści suszonych daktyli 
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki owsianej/ryżowej lub jaglanej
- 1 łyżka kakao lub karobu
- 1,5 łyżki oleju kokosowego/ masła klarowanego

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 min., następnie odlać nadmiar wody zostawiając 2-3 łyżki i zblendować na gładką masę. Olej kokosowy/masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki. Gdyby ciasto było zbyt suche warto dodać trochę pozostałej wody z daktyli.

Przygotowane ciasto ułożyć na spód foremki, piec ok. 10 min w 180*C. W między czasie przygotować masę serową.

MASA SEROWA

Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jaja
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego/ekstraktu
- słodzik według uznania, np. 50g ksylitolu

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, następnie wylać na podpieczony spód. Można wcześniej oddzielić żółtka od białek. Na końcu wymieszać ubitą pianę z pozostałymi składnikami. Dzięki takiemu zabiegowi masa może zyskać na puszystości. 


POLEWA

Składniki:
- 50 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4-6 łyżek mleka

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym (najlepiej w kąpieli wodnej), następnie stopniowo dolewać mleko - do uzyskania kremowej, płynnej konsystencji.

Przestudzony sernik polać przygotowaną polewą. Ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego!

Autor: Weronika Młyńczyk

Fit Snikers Fit Snikers fot.: https://www.instagram.com/p/BU4In-zAsoD/?taken-by=gethealthywithjools

Fit Snikers

SKŁADNIKI:

Spód
- 80g migdałów w płatkach
- 40g daktyli (namoczonych w kawie)
- 3 łyżki masła orzechowego 100%

Nugat
- 170 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 25 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 70 g miodu dobrej jakości
- 40 g mąki kokosowej
- ziarenka z połowy laski wanilii


Karmel
- 40 g daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie)
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- pół łyżeczki soli himalajskiej

WYKONANIE:

Daktyle namoczyć w kawie, ok 10-15 min., następnie odsączyć. Migdały pokruszyć, dodać masło orzechowe. Wszystkie składniki zagnieść na ciasto, wyłożyć na blachę i schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce.

Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, następnie zmiksować z resztą składników na nugat. Powstałą masę nugatową wyłożyć na wcześniej zrobiony spód i ponownie schłodzić w lodówce (min. 2 godz.)

Składniki na karmel zmiksować, a następnie rozsmarować na masie nugatowej.

Ciasto ozdobić niesolonymi orzeszkami ziemnymi.


Smacznego!

Autor: Julia

Brownie z czerwonej fasoli Brownie z czerwonej fasoli fot.: https://www.instagram.com/p/BLRAaVeAm4g/?taken-by=gethealthywithjools

Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli

Składniki:

- puszka czerwonej fasoli
- 1/3 szklanki ksylitolu (można użyć miodu)
- 3 łyżki kakao (lub karobu) + 3 kostki czekolady 99% (rozpuszczonej)
- 4 jajka
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Fasolę należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i olej kokosowy. Następnie zblendować wszystkie pozostałe składniki na gładką masę. Ciasto przełożyć do foremki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Wierzch ozdobić świeżymi owocami lub bakaliami.

Smacznego!

Autor: Julia

Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe fot.: Weronika Młyńczyk

Ciasto marchewkowe

Składniki:

- 3 średnie marchewki
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki owsianej 
- 1 banan
- 1 łyżka oleju rzepakowego 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżki ksylitolu 
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich + do dekoracji

Wykonanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć na jedną masę.

Pieczemy ok. 50 min. w 180*C

Polewa:

Serek np. "Bieluch" wymieszać z ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Rozsmarować na ostudzonym cieście, udekorować orzechami lub ulubionymi bakaliami.

Smacznego!

Autor: Weronika Młyńczyk

Copyright © Agora SA