Do przygotowania omletu wystarczy zaledwie kilka składników. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu. Omlet można zjeść na ciepło lub przygotować w domu i zabrać ze sobą do pracy. Puszysty omlet można podawać na słono lub słodko, z dodatkiem owoców lub orzechów.
Sprawdź, nasze propozycje.
- Omlet dyniowy
- Omlet z twarogiem i truskawkami
- Omlet z batatami
- Omlet z musem jabłkowym
- Omlet z makiem
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 80g puree z pieczonej dyni
- 40 g mąki (20g ryżowej, 10g kokosowej i 10g gryczanej)
- łyżeczka maku niebieskiego
WYKONANIE:
Dynię umyć pod bieżącą wodą, przekroić na mniejsze kawałki, pozbyć się pestek, nie obierać. Piec przez ok. 20 min. w 180*C. Sprawdzić widelcem czy miąższ jest już miękki, wyciągnąć z piekarnika. Łyżką wydrążyć miąższ, rozgnieść widelcem lub zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę i mak. Następnie dodać puree, żółtka i stopniowo połączyć z białkami.
Smażyć pod przykryciem na odrobinie oleju kokosowego.
Podawać z dowolnymi dodatkami: bakalie, świeże owoce, miód, nutella (własnej roboty).
Autor: Julia
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 40 g twarogu półtłustego np.Klinek
- 1-2 łyżeczki ksylitolu/miodu
- kilka mrożonych truskawek
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąka kukurydziana i mąka gryczana. Następnie dodać żółtka, mieszankę mąk, ksylitol oraz twaróg. Wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę na wcześniej posmarowaną patelnię odrobiną oleju kokosowego. Truskawki pokroić na pół i ułożyć na cieście. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem.
Podawać z dowolnymi dodatkami: bakalie.
Autor: Julia
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- czubata łyżka mąki ryżowej i kukurydzianej
- 15g odżywki białkowej (można zastąpić łyżką mąki ryżowej)
- 60g puree z batata
- miód/ksylitol/syrop klonowy
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąka ryżowa, kukurydziana, odżywka białkowa. Dodać żółtka i stopniowo wymieszać z białkami. Wylać masę na wcześniej posmarowaną patelnię odrobiną oleju kokosowego. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem.
Podawać z dowolnymi dodatkami: bakalie, świeże owoce, miód, nutella (własnej roboty).
Autor: Julia
SKŁADNIKI:
- 2 jajka (można użyć banana)
- 3 łyżki mąki gryczanej
- łyżka mąki kokosowej
- łyżeczka miodu/ksylitolu
- łyżeczka przyprawy piernikowej
- małe jabłko
- 1/3 szklanki wody
WYKONANIE:
Jabłko pokroić i zmiksować z wodą na gładki mus. Najlepszą opcją będzie uprażyć jabłka (jak na szarlotkę) i pasteryzować w małych słoiczkach. Taki mus można również dodać do owsianki lub kaszy jaglanej.
Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąka gryczana, kokosowa. Dodać 1 łyżeczkę miodu lub ksylitolu, żółtko oraz mus. Całość stopniowo wymieszać z białkami.
Wylać masę na wcześniej posmarowaną patelnię odrobiną oleju kokosowego. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem.
Podawać z dowolnymi dodatkami: bakalie, świeże owoce, miód, nutella (własnej roboty).
Autor: Julia
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 10 g mąki gryczanej, kokosowej i ryżowej
- łyżka maku niebieskiego
- 30 g jogurtu z rozgniecionym bananem
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąka gryczana, mąka kokosowa, mąka ryżowa i mak. Dodać jogurt z rozgniecionym bananem oraz stopniowo połączyć z białkiem.
Wylać masę na wcześniej posmarowaną patelnię odrobiną oleju kokosowego. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem.
Posmarować musem z nerkowców. Wystarczy namoczyć orzechy nerkowców w mleku lub wodzie, zostawić na ok. 1 godz. Orzechy zmiksować z miodem.
Podawać ze świeżymi owocami.
Autor: Julia